...

Dierenasielmedewerkers krijgen diploma na opleiding op maat

dierenasielmedewerkersDierenasielmedewerkers zwaaien af na opleiding op maat

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft in het kinderboerderij Neerhof in Dilbeek diploma’s uitgereikt aan een groep gemotiveerde vrijwilligers van asielen. Het is nog maar de vierde lichting die afstudeert na het volgen van een speciale opleiding op maat van asielmedewerkers. Weyts zette de asielmedewerkers uitgebreid in de bloemetjes. Dankzij hun harde werk en belangeloze inzet krijgen dieren in nood toch goede zorg. “Met deze speciale opleiding krijgen onze asielen een betere omkadering”, zegt Weyts.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts houdt de vinger aan de pols bij de dierenasielen. Zijn diensten sprokkelden cijfers bij elkaar waaruit blijkt dat het aantal dieren in de Vlaamse asielen vorig jaar gedaald is met -14%. Toch belanden nog steeds duizenden dieren in een asiel. Die asielen steunen voor hun werking op vrijwilligers. “Het zijn gedreven mensen met een groot hart voor dieren, maar tot voor kort bestond er voor hen geen opleiding op maat”, zegt minister Weyts. “De opleiding specifiek gericht op het belangrijke werk in en rond een dierenasiel is nog maar enkele jaren oud”.

Kort na het aantreden van Weyts als eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn werd de eerste cursus voor asielmedewerkers georganiseerd. Het gaat om een vijfdaagse cursus, georganiseerd door de vier Vlaamse hogescholen met een opleiding Dierenzorg. De cursisten krijgen les over o.a. dierengezondheid, hygiëne en huisvesting – maar ook over bedrijfsbeheer, management en marketing. “We willen gezonde dieren in asielen die ook financieel gezond zijn”, zegt Weyts.

De opleiding gaat heel concreet in op belangrijke vragen waar asielmedewerkers mee geconfronteerd worden. Hoe reduceer je stress bij dieren? Hoe kan je infectieziektes of parasieten voorkomen? Hoe dien je een dier in nood de eerste zorgen toe? Hoe kan je de stemming van een dier het beste inschatten? Hoe verhoog je de kans op adoptie voor een dier?

De vierde lichting gediplomeerde asielmedewerkers zwaait nu af. Net zoals vorige jaren kregen de geslaagden hun diploma uit handen van minister Weyts. “De geslaagden kunnen hun verzamelde kennis nu meenemen naar hun eigen asiel. Zo kan de werking van de Vlaamse asielen nog verder verbeterd worden. Op termijn wil ik dat minstens één medewerker uit elk Vlaams asiel deze opleiding volgt”.

De cursus ging door in Odisee in Sint-Niklaas, Thomas More in Geel, HoGent in Gent en VIVES in Roeselare. Het is de bedoeling om de cursus volgend jaar opnieuw te organiseren.