...

Feest voor kinderen met interesse in programmeren

Feest voor kinderen met interesse in programmeren - isdFeest voor kinderen met interesse in programmeren

Vandaag, 12 mei 2018, is het feest in de wereld voor kinderen met interesse in programmeren. Scratch Day is een wereldwijd netwerk van bijeenkomsten waar kinderen samen komen om te programmeren en hun creaties te delen met elkaar en andere fans in de online gemeenschap. Wereldwijd zijn er vandaag 861 evenementen waarvan eentje in Vlaanderen: Aalst. Coderdojo en CodeScool (hogeschool Odisee) slaan de handen in elkaar waardoor een 80-tal kinderen en hun ouders hun ervaringen kunnen delen in hogeschool Odisee.

Programmeren is essentieel

“Scratch is een programmeertaal en helpt jonge mensen in het creatief leren denken, systematisch redeneren, samenwerken en essentiële vaardigheden opdoen voor het leven in de 21ste eeuw”, zegt Jo De Pelsmaker van Coderdojo. “Het kunnen programmeren van computerprogramma’s is een belangrijke vaardigheid in de hedendaagse samenleving. Scratch is speciaal ontworpen voor 8- tot 16-jarigen, maar wordt gebruikt door mensen van alle leeftijden. Miljoenen mensen maken Scratch-projecten in verschillende omgevingen, waaronder scholen, bibliotheken, gemeenschapscentra en ook gewoon van thuis uit. We zijn blij dat we die enthousiastelingen vandaag kunnen samenbrengen in Aalst”.

Programmeerfestival

“We hebben het evenement opgevat als een festivalletje waarbij er in totaal twintig opstellingen zijn waarbij kinderen en jongeren op een speelse manier de mogelijkheden van coderen en programmeren leren kennen, legt Geert Callebaut van Odisee uit. Zo zijn er onder andere dansende robots, een echte arcade uit de jaren ’80 waarbij de kinderen zelf het spel kunnen programmeren en een automatisch sluitend kippenhok. Het is een plezier om zoveel kinderen en jongeren hier vandaag hun passie te zien beleven. Dat ze elkaar daarbij ook vooruithelpen bij uitdagingen, maakt het voor ons alleen maar mooier om te organiseren. Ik merk dat programmeren stilaan een hype wordt bij de jeugd!”, vertelt Geert enthousiast.

“Onze oudste zoon heeft ons ook aangestoken”

“Wij zijn Astertechnics, een Fablab uit Geraardsbergen. Toen we hoorden dat er in Aalst een Scratch event was, waren we er als de kippen bij om ons in te schrijven. We organiseren zelf ook workshops en kampen rond 3d-printen, programmeren, techniek, maar ook bijvoorbeeld lasercutten”, zegt Patricia Vanslambrouck. “Onze oudste zoon, Aster, ging naar een Fablab in Drongen en heeft daardoor ook bij ons de microbe aangewakkerd. We willen kinderen en jongeren op een zeer leuke en creatieve manier laten kennismaken met technologie en wetenschap. We willen daarmee complementair zijn aan het onderwijs. Kinderen ontdekken en ontplooien zo hun talenten waardoor ze later ook een geschikte studierichting kunnen kiezen”, weet Patricia.

Scratch?

Scratch is de gratis codeeromgeving voor kinderen. Scratch is een project van de Lifelong Kindergarten Group van het MIT Media Lab. Het wordt gratis verspreid. Scratch krijgt steun van onder andere: National Science Foundation, Scratch Foundation, Siegel Family Endowment, Google, LEGO Foundation, Intel, Cartoon Network, Lemann Foundation, MacArthur Foundation.

Meer informatie vind je op https://day.scratch.mit.edu/