...

Stad Aalst geeft startschot voor fietsdeelsysteem

Stad Aalst geeft startschot voor fietsdeelsysteem - dylan cStad Aalst geeft startschot voor Aalsters fietsdeelsysteem

Op maandag 19 februari keurde het Aalsterse schepencollege het voorstel goed om een marktverkenning voor een fietsdeelsysteem op te starten.

Deelfietsen – een netwerk van publiek toegankelijke fietsen die je voor een enkel ritje kan huren – bestaan al langer dan vandaag. Free floating fietsdeelsystemen zijn de meeste recente variant. Ze bieden een belangrijk voordeel tegenover de klassieke deelfietsen. “Je moet de fiets niet langer terugbrengen naar een vaste standplaats. Wil je bijvoorbeeld van het station naar de Zoutstraat fietsen, dan kan je de fiets eenvoudigweg op straat ophalen en stallen. Via een app zie je waar in je buurt zo’n fiets gestald is,” vertelt schepen van mobiliteit Dylan Casaer.

Dit type deelfietsen is hierdoor een pak handiger in gebruik dan de meer traditionele systemen, waarbij je de deelfiets naar een vaste standplaats moet brengen.

Steden zoals Leuven, Mechelen, Kortrijk en Antwerpen experimenteren momenteel al met een netwerk van free floating fietsen. “We houden al even contact met deze steden,” gaat Casaer verder, “zodat we kunnen leren uit hun ervaringen.”

Nu zet de stad een volgende stap in het project en vergelijkt verschillende aanbieders, op zoek naar het meest interessante systeem voor Aalst. De stad zal niet alleen rekening houden met de prijs van het project, maar ook met o.a. de kwaliteit van de fietsen, de impact op het publieke domein en de bijkomende service van de aanbieder.

“We zijn op zoek naar een zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk systeem, zodat zoveel mogelijk mensen geneigd zijn om voor korte afstanden op de (deel)fiets te springen. Studenten, bijvoorbeeld, die van het station naar hun kot of naar de les willen fietsen. Maar ook wie snel even een kleine boodschap wil doen, gebruikt binnenkort hopelijk een Aalsterse deelfiets,” zo droomt Casaer luidop.