STRESSTEST OP NIGHT OF THE PROMS VOOR THOMAS VANDERVEKEN

MERKSEM – De bezoekers van de komende editie van Night of the Proms worden getuige van een uniek moment in de Vlaamse televisiegeschiedenis. Radio- en tv-presentator Thomas Vanderveken zal live een fragment spelen uit het aartsmoeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg. In het televisieprogramma ‘Thomas Speelt het Hard’, dat dit najaar op Canvas loopt, gaat hij de uitdaging aan om als niet-professionele pianist het integrale concerto van Grieg te brengen met groot orkest. Als ultieme stresstest vóór de finale opvoering van 7 december brengt Thomas live een passage uit het concerto op de shows van Night of the Proms tussen 22 en 25 november.
STRESSTEST OP NIGHT OF THE PROMS VOOR THOMAS VANDERVEKEN - Thomas Vanderveken (Foto:NOTP)

Als kleine jongen wilde Thomas Vanderveken heel graag pianist worden. Toen hij vijf was kreeg hij van zijn ouders een piano en begon hij met pianolessen. Niet veel later koesterde hij de droom die elke pianist stiekem heeft: ooit een pianoconcerto spelen met groot orkest. Tot zijn grote spijt is dat er nooit van gekomen. Thomas ging nog wel naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel toen hij 18 was, maar na twee jaar piano studeren hield hij ermee op. Zijn carrière als presentator op Klara en Eén nam hem helemaal in beslag.

In een televisiereeks van zes afleveringen op Canvas probeert Thomas zijn droom alsnog waar te maken. Op 7 december wil hij het aartsmoeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg uitvoeren, begeleid door een orkest. Voor deze uitdaging volgt hij opnieuw les aan het conservatorium en dompelt hij zichzelf helemaal onder in de wereld van de klassieke muziek.

Als laatste horde én ultieme stresstest voegt Thomas een uitdaging toe aan zijn traject: spelen voor een tot in de nok gevuld Sportpaleis en een afgeladen volle Ethias Arena. Op die shows in Antwerpen en Hasselt brengt Thomas een stuk uit het concerto van Grieg, live met het orkest van Night of the Proms. Een verslag van die ervaring wordt uitgezonden in de voorlaatste aflevering van ‘Thomas Speelt Het Hard’, op 6 december op Canvas.

“Het is ongelofelijk dat ik dit jaar op het podium van Night of the Proms zal staan. Ik ben enkele dagen geleden al even de piano gaan testen in het Sportpaleis, en ik werd al zenuwachtig. Gewoon van die lege ruimte. Het wordt echt zot!”, aldus Vanderveken.

Piano centraler dan ooit op Night of the Proms

Met de nooit geziene uitdaging van Thomas staat de piano centraler dan ooit op Night of the Proms. Eerder raakte bekend dat ook de beloftevolle pianiste Emily Bear present tekent voor de Belgische concerten. De Amerikaanse wordt 16 jaar op 30 augustus en is zo de jongste artieste ooit op Night of the Proms. Ze staat al op de planken sinds haar 5de en trad op in het Witte Huis, speelde 6 maal in de Ellen Degeneres Show op de Amerikaanse televisie, en producete een album met 28-voudig Grammy Award-winnaar Quincy Jones. Ook de Britse soulzangeres Joss Stone, voormalige Spice Girl Melanie C, de populaire Isabelle A en John Miles werden reeds toegevoegd aan de line-up. Binnen het centrale thema van dit jaar, ‘Contrast’, worden de vaste waarden zoals het koor, orkest en band dichter bij het publiek gebracht. Binnenkort geeft de organisatie meer nieuws vrij.

Night of the Proms 2017, in Ethias Arena Hasselt op woensdag 22 november om 20.30 uur, in Sportpaleis Antwerpen op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 november om 20.30 uur. Kaarten van 26 tot 52 euro. Bestellen via Tele Ticket Service 070/345.345 (max. € 0,30/min.), vanuit NL: 0900-45.000.45 (€ 0,45/min.) of www.notp.com/belgie. Groepstarieven en groepsboekingen (+20 personen) via 03 400 60 44 of groepen@sportpaleisgroup.be.