...

Fietskunstwerk Werfplein Aalst blijft wel degelijk staan

Fietskunstwerk Werfplein Aalst blijft wel degelijk staan - postsite

Fietskunstwerk Werfplein Aalst blijft wel degelijk staan

“De voorbije dagen waren de kunstenaar en de aannemer volop bezig met de finaliseren van de “proefopstelling” van het fietskunstwerk.

Kunstenaar Frederic Geurts : we werken hier momenteel natuurlijk niet aan een alledaags project. De aard van de constructie vraagt nu eenmaal ook een aparte benadering en bijsturingen op het terrein. Elke paal heeft een andere hellingshoek, hetgeen de realisatie extra complex maakt.

Een dergelijk kunstwerk maak je slechts éénmalig. De materialen zijn met de hand uitgefreesd en ingenieurs berekenden de inwerking van wind en regen op de constructie. Alles is dus goed en omzichtig uitgedacht en berekend.

Tijdens deze proefopstelling bleek dat er nog enkele bijsturingen nodig waren. Ook de toplaag van de dakjes diende nog aangebracht te worden. Het is ook logisch om dit pas te doen als alles op punt staat.

Gelet op de aard van de materialen en de huidige weersomstandigheden, opteerden we ervoor om de bijsturingen in het atelier te doen en niet ter plaatse. Vandaar het opnieuw weghalen van de dakjes.

Momenteel staan er ook kleine houten constructies op de site. Dit dient om een simulatie te maken van de toekomstige “nietjes” die zullen geplaatst worden. Deze nietjes zijn structuren waartegen de fietsen zullen komen te staan.

Deze nietjes komen volgende week aan de beurt en de dakjes volgen de week daarop.

Schepen Ann Van de Steen (SD&P) : ik moet de sceptici jammer genoeg teleurstellen. De huidige ontmanteling van de dakjes maakt nu eenmaal deel uit van de kunstproces. Een proces dat trouwens volledig op schema zit en tegen de voorziene einddatum zal klaar zijn (eind september ’17).”