...

Intrekking boskaart

Intrekking boskaart - bosVlaams Parlementslid Lode Ceyssens klaagde al maandenlang de hardnekkigheid aan waarmee N-VA de forcing voerde in het dossier rond de bescherming van waardevolle zonevreemde bossen.

“De administratie maakte de boskaart op basis van vaak niet-actuele documenten en luchtfoto’s. Natuurlijk leidt dat tot onnauwkeurigheden. Ik illustreerde dat herhaaldelijk aan de hand van concrete gevallen, en drong aan op plaatsbezoeken zodat kon rekening worden gehouden met eerdere ruimtelijke beslissingen en de vergunningspraktijk uit het verleden. Ook minister Schauvliege had duidelijk bedenkingen. Maar N-VA bleef letterlijk met de bijl in de hand opjagen om zich een groen imago aan te meten. Door de bomen het bos niet meer zien, luidt het spreekwoord, maar hier was duidelijk sprake van het omgekeerde. Daardoor kwamen we ook echt in de situatie terecht waarvoor ik keer op keer waarschuwde. Met wat gezond verstand hadden we heel wat Vlamingen deze onrust kunnen besparen.”

Vandaag herhaalde CD&V-fractiewoordvoerder Koen Van den Heuvel die bezorgdheid nog in Gazet van Antwerpen. Nu wordt het lopende openbaar onderzoek stopgezet, en de boskaart ingetrokken.

“Het was intussen overduidelijk geworden dat de kaart rechtsonzekerheid dreigde te creëren voor mensen die vaak pas recent een stuk bouwgrond kochten. Het openbaar onderzoek was bedoeld om onnauwkeurigheden uit de kaart te halen, maar kon de ontstane onrust begrijpelijkerwijs niet meer wegnemen. Blij dat de bijl nu begraven wordt en de redelijkheid terugkeert. We gaan de boel grondig herbekijken in het parlement. We blijven gaan voor een maximale bescherming van onze bossen, maar niet op kap van de woondroom van honderden Vlamingen.”