...

Ooievaarsjongen geboren in het nieuwe Zwin Natuur Park

Ooievaarsjongen geboren in het nieuwe Zwin Natuur Park - ooievaarsjongenEerste ooievaarsjongen in het nieuwe Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) geboren

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, dat in juni vorig jaar opende, verwelkomde op zondag 7 mei de eerste ooievaarsjongen. De jongen zijn af en toe zichtbaar vanop de ooievaarstoren, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.

Meer ooievaarsjongen?
Dit jaar zijn er in het Zwin Natuur Park 15 ooievaarsnesten ingenomen. Sinds begin april broeden er verschillende koppels. De broedduur bij ooievaars bedraagt 33 dagen.

Er kan afgeleid worden uit het gedrag van andere ooievaars dat ook op andere nesten jongen geboren werden. Aangezien die nesten zich erg hoog bevinden, is er geen inkijk mogelijk.

Eerste weken cruciaal
Jonge ooievaars zijn vrij klein bij de geboorte en wegen slechts 80 gram. Bij hun geboorte hebben ze een fijne huidbedekking van donsveertjes, die hen nog onvoldoende tegen de koude beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels.

De eerste drie weken zijn cruciaal in het leven van een jonge ooievaar. Het broedsucces hangt af van het weer. Koud en nat weer in de eerste levensweken van ooievaars is meestal fataal. In goede weersomstandigheden kunnen er een 20-tal ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas bij het ringen van de ooievaars is er zicht op het broedsucces. Op woensdagnamiddag 14 juni worden de ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park geringd. Vorig jaar werden er 16 jongen uit zo’n 18 bezette nesten geringd.