...

Dossierkosten woonleningen worden geplafonneerd

Dossierkosten woonleningen worden geplafonneerd - huis

Dossierkosten woonleningen worden geplafonneerd

Minister van economie en consumentenzaken Kris Peeters zal de dossierkosten beperken die banken aanrekenen als ze woonleningen afsluiten of herfinancieren. Kris Peeters: “We stellen vast dat een aantal banken de dossierkosten voor woonleningen systematisch verhogen. Wie een lening afsluit moet al heel wat eigen middelen inbrengen. Als daar nog eens hoge dossierkosten bijkomen, is dat een onaangename verrassing. Door de dossierkosten wettelijk te plafonneren brengen we ze terug tot een redelijk niveau.”

Sinds afgelopen zomer hebben een aantal kredietgevers systematisch de dossierkosten opgetrokken en zelfs verdubbeld. Kosten lopen soms op tot 700 euro. Elke bank heeft bovendien zijn eigen systeem om de kosten te berekenen. Sommige werken met een forfait, anderen werken op basis van een percentage van het geleende bedrag.

Kris Peeters: “De kosten komen vaak niet overeen met de reële kost die een bank heeft voor het opmaken van een dossier. Door de dossierkosten wettelijk te regelen, brengen we ze tot een redelijk niveau terug. Bovendien maken we het voor de consument makkelijker om woonleningen te vergelijken en om de meest voordelige lening te kiezen.”

De dossierkosten zullen vanaf 1 april als volgt worden geplafonneerd:
– Aangaan van het hypothecair krediet of overbruggingskrediet met hypotheek: max. 500 euro
– Aangaan van een overbruggingskrediet zonder hypotheek: maximum 300 euro
– Combinatie overbruggingskrediet en nieuw krediet: maximum 800 euro
– Herfinanciering van het hypothecair krediet:
o 1e keer per 12 maanden: maximum 50% van de aangerekende kosten voor een initiële lening
o 2e herfinanciering afsluit de 12 maanden: hetzelfde bedrag als bij een initiële lening.
– Duplicatiekosten en kosten voor het lichten van een optie: maximum 50 euro