...

We will make Haaltert groot again

BonifatiusWe will make Haaltert groot again.

Het blijft maar slecht nieuws regenen. Na Trump nu ook weer eens op Haaltert. De bemiddeling van de gouverneur is mislukt. Niet moeilijk want er werden drie katten en een postduif gestuurd. De postduif had een brief bij. “Meneer de gouverneur u kunt de boom in, we komen niet. Ons standpunt is nog steeds hetzelfde. De situatie van onbestuurbaarheid die we zelf gecreëerd hebben en nog altijd in stand houden, zijn we grondig beu. We willen dit helemaal niet. (wie dit begrijpt moet zich zeker kandidaat stellen voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.) Meneer de gouverneur we willen boter bij de vis : postjes. Zolang die boter, de postjes, niet komen kan je vanuit een boom de natuur gaan bewonderen.” Klare taal. De arme man is dan nog met een grote pot boter naar Haaltert afgezakt maar het heeft niet mogen baten.

Ook de burgemeester heeft actie genomen. Zij heeft nog maar eens op de raad van state beroep gedaan. Maar het kan jaren duren eer daar reactie van komt. Bizar gezelschap die “raad van state”. Ofwel zijn ze daar hopeloos ondermand ofwel zijn het allemaal 65 plussers. Om daar iets van gedaan te krijgen kan het inderdaad jaren duren. Het is niet voor niks dat droomvrouw dit afgeschreven deel van de bevolking uit de gemeenteraad wil weren. Steek er nog wat van die ouwe rakkers bij en je kunt de gemeente zelfs niet meer onbestuurbaar verklaren omdat ze het dan sowieso al is.
Alsof dat nog niet genoeg was kwam er nog meer slecht en onheilspellend nieuws. Rechts, centrum rechts en averechts klitten samen om een nieuwe coalitie te vormen. Dit heeft de topvrouw van het huis van oranje bekend gemaakt. Het blijft dus gissen wie de volgende maanden met de tricolore buikgordel de eet- en andere festijnen gaat kunnen afschuimen. Bij blauw heeft men geen interesse voor de burgemeesterssjerp wegens te oud. Blijkbaar zijn de jongere smurfen niet echt bekwaam en laat men de tricolore buikgordel liever aan oranje of wie weet aan de droomvrouw over … zelfkennis het begin van alle wijsheid. Het siert de blauwe smurfen. Of was het gewoon een onderdeel van de deal ?

De oranje steekvlam heeft zich ook laten ontvallen dat er “vertrouwen” is. Dat is nieuw… Dat is pas schokkend nieuws. In het bastion van rancune, achterdocht en valsheid is er “vertrouwen”. Dit gaat vonken geven. Hoelang dit vertrouwen gaat duren is zeer de vraag. Waarschijnlijk tot er weer eentje een advertentie plaatst. “Gemeenteraadslid te huur voor het vormen van een nieuwe coalitie. Politieke kleur of overtuiging is van geen beland. Wel boter bij de vis”. Deze advertentie heeft veel weg van advertenties die opgewaardeerde straatmadelieven wel eens durven plaatsen. Voor hen is het ook van weinig belang wie of wat er binnenkomt, als het maar opbrengt.

Averechts, droomvrouw, gaat dus mee in het verhaal. Maar wat met het restafval van haar partij? Zij die ervoor gezorgd hebben dat ze verkozen kon worden. Zij die wel hun woord en hun politieke waardigheid behouden hebben. Zij kunnen dus samen met de gouverneur de boom in. ’t Zal daar druk worden … Niet echt een voorbeeld van goed leiderschap. Het ziet er dus naar uit dat wie een gouden bruiloft of een ander feest van het menselijk uithoudingsvermogen te vieren heeft binnenkort ander volk over de vloer zal krijgen. Ook voor de afgeschreven groep van de 65+ ziet het er niet goed uit. Zij kunnen zich voortaan beter gaan bezig houden met de samenstelling van de menu voor hun begravingsfeest. Tenminste als ze niet willen dat iemand iets te kort zou komen, toch zeker niet wat drank betreft. Misschien moest iemand dit eens in het oor van Donald Trump gaan blazen. Er komt gegarandeerd een tweet die Haaltert wereldberoemd maakt.

Wat er ook van zij, dit is geen goed nieuws voor Haaltert. Terug naar de tijd van toen. De tijd van ons kent ons en vooral : het blijft onder ons. Dat die hele vaudeville van onbestuurbaarheid gepland in scene werd gezet wordt stilaan duidelijk. Ook is er geen enkel communicatie geweest waarom dit allemaal nodig was. “Het blijft onder ons”. Toch is er een positieve noot. Daar waar Amerika voor minstens vier jaar met de ellende opgescheept zit kunnen wij er misschien met twee jaar al vanaf komen.

Bonifaas Boni.