...

We planten samen 100.000 bijenstruiken. Doe mee

bij

We planten samen 100.000 bijenstruiken. Doe mee!

Imker Jan Heytens – beter bekend als De BijenVriend – start deze maand een ambitieuze plantactie. Het is zijn doel om 100.000 bijenstruiken te verspreiden over heel Vlaanderen. Met deze actie wil hij de bijen helpen door voldoende voedselbronnen te voorzien. Iedereen met een hart voor de natuur kan zijn steentje bijdragen aan dit mooie initiatief.

De wilde bijen en de honingbij liggen aan de basis van onze landschappen en voedselproductie. Jammer genoeg hebben ze het moeilijk door talrijke bedreigingen. Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Maar het is nog niet te laat: samen kunnen we de natuur weer groener maken! Om dit doel te bereiken, heeft de dynamische imker Jan Heytens een fantastische bijenplant-actie op poten gezet.

Spork
“De spork is dé ideale bijenstruik,” weet Jan Heytens als gepassioneerd bijenkenner. “De plant bloeit uitzonderlijk lang, namelijk van mei tot september. Het hele bloeiseizoen gonst hij van de bijen en andere insecten. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes, die boordevol stuifmeel en nectar zitten. Bovendien houden vogels van de kleurrijke bessen, die de struik maandenlang tooien, en is de plant van levensbelang voor sommige vlinders. Deze ecologische superstruik is niet zo bekend, maar moet absoluut meer aangeplant worden. Zo kunnen we heel wat bijen en andere dieren het hele jaar door van voedsel voorzien.”

Plant mee!
“Vanaf midden november kunnen de sporken besteld en geplant worden.”, geeft Jan Heytens nog mee. “1 spork kost slechts 1 euro, en vanaf 25 exemplaren wordt hij nog goedkoper. De struik groeit gemakkelijk op alle bodems en een snoeibeurt staat garant voor nog meer takken en bloemen. Als je hem in de zon plant, levert hij massa’s bloemen.”

Met de hulp van imkersbonden en sympathisanten spreekt hij de komende maanden honderden verenigingen, landbouwers, bedrijven en natuurvrienden aan met de vraag samen 100.000 sporken te planten. Langs bossen, in velden, in heggen, bij boerderijen, in jouw tuin, bij industrieparken, overal waar er een beetje plaats is… Laten we massaal sporken planten! Uiteraard wordt er op jouw hulp gerekend. Help mee deze boodschap te verspreiden via sociale media. Onderneem zelf actie door je familie, gemeente, werkgever,… warm te maken voor de aanplanting van deze bijenstruik. Dit is een unieke kans om samen het verschil te maken voor onze natuur.

Voor bestellingen of meer info surf naar www.bijenvriend.be, mail naar info@bijenvriend.be of volg @bijenkweker op Twitter.