...

Notarissen versus onbestuurbaarheid Haaltert

notaris

Notarissen versus onbestuurbaarheid

In een brief van 24 november 2016 maken de notarissen Bauwens, Van Oudenhove en Soutaer, kantoorhoudende notarissen in Haaltert, hun bezorgdheid over aan de gemeenteraad omdat de nodige verkavelingsvergunningen niet worden afgeleverd omdat de vrijwillige grondafstand – om later een voetpad te kunnen aanleggen door de gemeente – telkens wordt weggestemd in de gemeenteraad. Zij schrijven dat hun cliënten hiervoor geen begrip kunnen opbrengen en stellen tegelijkertijd de politieke impasse in de gemeente vast zonder er zich te willen over uitspreken.

De reactie van VLD-CL liet niet lang op zich wachten en er kwam snel een voorstel van Nathalie Meganck om de zaak te depolitiseren zodat de gemeenteraad dit niet in de huidige omstandigheden hoeft weg stemmen. Een oplossing voor enkele burgers, maar onvoldoende voor alle andere inwoners en verenigingen van Haaltert. En ook nog lekker cynisch want zij reikt de oplossing aan voor een probleem dat ze zelf mee heeft veroorzaakt.

Bovendien neigt dit sterk naar elitaire besluitvorming waarbij men elite dan moet definiëren als diegenen die een machts- of gezagsfunctie bekleden. De elite reikt in dit geval de hand aan de elite omdat de particuliere belangen in het gedrang komen. Het algemeen belang van de bevolking mag verder worden geknecht.

Het misprijzen voor het volk is een evolutie die al veel langer aan de gang is dan vandaag. In zijn artikelenreeks “Opstand tegen de elites” in De Standaard ging Marc Reynebeau hier dieper op in. Hij trekt de lijn door vanaf Zwarte Zondag, intussen 25 jaar geleden, naar de Brexit en Trump. Aan dit rijtje valt intussen de pijnlijke afgang van Sarkozy toe te voegen en de verpletterende overwinning van Fillon. Telkens bestond er onder de elite een gevoel van onoverwinnelijkheid, dat nog werd gevoed door de peilingen. De selectieve doofheid binnen het elitaire denken voor de stem van het volk zorgt ervoor dat ze de verbondenheid verliezen met de basis. Het is handig om elke oppositie te framen als de vertolkers van het lied van de politieke tegenstander en als geruis in het struikgewas. Men heeft zich opgesloten in het eigen gelijk om elke dialoog uit de weg te moeten gaan. Men zoekt de polarisatie om het compromis te moeten vermijden.

Vier jaar geleden al ontkende Willy Michiels zegedronken deze realiteit door een voorakkoord te sluiten met CD&V en nu negeert CD&V de “silent majority” door te stellen dat binnen twee jaar de mensen dit toch al lang zijn vergeten. Hierin schuilde ook de monumentale vergissing van Clinton, Sarkozy en de tegenstanders van de Brexit. Sociale media en het onvermogen van de politieke elite om oplossingen aan te reiken beroeren de stilzwijgende meerderheid meer dan ooit.

Het misprijzen voor de bevolking zit zo diep ingebakken in de elitaire cultuur dat zij kotsen op het plebs dat anders durft te denken dan zij. De silent majority heeft wel een geheugen en presenteert de afrekening aan de elite op de momenten waarop de elite denkt dat gelijk hebben een evidentie is.

En daarom is het voorstel van Meganck ruim onvoldoende omdat de gemeente dreigt €275.000 te mislopen voor de verenigingen – het sociaal weefsel van de gemeente – die volgend jaar zelf nog dieper in de buidel zullen moeten tasten, omdat men blijft weigeren een toelage van €1500 toe te kennen aan het speelplein in Heldergem zodat volgend jaar misschien 120 kinderen en nog meer ouders niet kunnen genieten van zomerse opvang, omdat men de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen in het gedrang brengt, omdat men een verkeersinfarct dreigt te veroorzaken in Ede en de lijst wordt steeds langer en langer. Ettelijke nutteloze gemeenteraden vonden intussen plaats met behoorlijk wat bijkomende kosten voor de gemeente Haaltert. Een aantal van de weggestemde maatregelen konden hiermee – zonder enige twijfel – worden gefinancierd.

Eind december 2016 moet het gemeentelijk budget 2017 worden goedgekeurd. Een gevoelig punt is het budget voor jeugd waar €300.000 extra wordt gereserveerd om te voorzien in de nieuwbouw van lokalen voor de jeugdbewegingen. De huidige lokalen van KSA in Haaltert staan te verkommeren en zijn dringend aan vervanging toe. Voor het lokaal in Ede dreigt zelfs de afbraak. Hoe kan men nog langer volhouden dat de bevolking geen nadeel ondervindt van de onbestuurbaarheid?

CD&V en VLD-CL keurden wel goed dat ze zich mogen laten bijstaan door een advocaat op kosten van de gemeente in deze hele procedure. De gespecialiseerde raadsheren in administratief recht zijn dungezaaid en dus duurbetaald. Wettelijk perfect in orde, maar is het alsof men de echtscheiding aanvraagt en men de kinderen doet betalen voor de advocaat. De bevolking draait andermaal op voor de lasten van de onbestuurbaarheid.

Men probeert met de nieuwe onbestuurbaarheid dezelfde slappe kost een tweede maal lauw op te dienen. CD&V, VLD-CL, Gina Verbestel en Dany Van den Steene serveren de inwoners van Haaltert oude wijn in nieuwe zakken bij het feestmenu. Het omgekeerde, nieuwe wijn en oude zakken, is trouwens evenzeer nefast voor de feestvreugde.

De onbezonnenheid waarmee VLD-CL en CD&V hebben meegedroomd met Gina Verbestel kan nog altijd worden rechtgezet door deze onbestuurbaarheid finaal in te trekken. Juridisch is het een puinhoop geworden, de gemeentelijke ambtenaren zitten met de handen in het haar en de inwoners van Haaltert zijn deze situatie intussen meer dan moe. De elite zal dit natuurlijk volledig ontkennen.
Koen De Court

atomtv