...

Eerste AEDs verschijnen in Dilbeek

De eerste AED’s (automatische externe defibrillators) zijn eindelijk opgehangen in Dilbeek. Na een lange lijdensweg van ongeveer 5 jaar, de eerste gesprekken met toenmalig schepen van welzijn Lies Vereecke dateren reeds van eind 2011, begin 2012. Het bleef bij één vergadering en de belofte dat er in iedere deelgemeente een AED zou komen. Daarna lag het dossier enkel stof te vergaren tot aan de nieuwe bestuursmeerderheid. En dan duurde het nog anderhalf jaar dat het dossier bleef liggen op de dienst welzijn.

Het was dankzij de voorzitter van het plaatselijke Rode kruis (Paul Van den Bosch) in samenwerking met de toen nog schepen van sport (Frank De Dobbeleer) nu vervangen door Anneleen Van den Houte, schepen van senioren (Diane Van Hove), gemeenteraadslid Katrien Van Lint en burgemeester Willy Segers dat het dossier terug van onder het stof werd gehaald. Een spijtig toeval (reanimatie door het Rode Kruis met eigen AED op het Roelandsveld in maart 2016) bracht het in een stroomversnelling. Eindelijk en over alle partijgrenzen heen werd er beslist dat deze toestellen er snel moesten komen.
image00002 (De eerste werd geplaatst in de inkomhal van zorgcentrum Breugheldal)

Er moest enkel nog gekeken worden op welke plaatsen deze toestellen het best konden gehangen worden. het Rode kruis deed een aantal voorstellen (op basis van plaatsen waar veel volk komt), sommigen werden door het schepencollege weerhouden anderen niet. Maar het goede nieuws is dat er sinds juni reeds vier toestellen in onze gemeente hangen. En dat er vanaf 2017 opleidingen zullen voorzien worden in samenwerking met het plaatselijk Rode kruis voor gemeentepersoneel alsook (sport)verenigingen. Meer inlichtingen daarover kan je bekomen bij de sportdienst: Boudewijn Vanermen – Gemeenteplein 1 – 1700 Dilbeek. e-post: boudewijn.vanermen@dilbeek.be

image00003 (Ook op het sportcomplex Roelandsveld hangt voortaan een AED)

Maar het Rode kruis besloot om niet te wachten tot 2017 om een opleiding te voorzien en er werd reeds een eerste maal gerekruteerd op de dag van de Dilbekenaar. Dat resulteerde in een eerste opleiding die plaats vond op 24 oktober in zaal Collegium te Groot-Bijgaarden. Deze drie uur durende opleiding werd bijgewoond door 14 geïnteresseerde burgers (het max is 15). De bedoeling van het Rode Kruis is om in de komende maanden één opleiding in iedere deelgemeente van Dilbeek te voorzien, deze zijn bijkomend en staan los van de opleidingen voorzien door de gemeente.
image00001 (In Bodegem hangt hij aan de straatkant op zaal Solleveld)

Deze data en plaatsen zullen tijdig aangekondigd worden via de verschillende media en op de webstek http://www.rodekruis.be/afdeling/dilbeek/. Voor deze opleidingen is inschrijven verplicht omdat de cursist naderhand een attest krijgt dat hij deze opleiding gevolgd heeft. Dit is enkel een aanwezigheidsattest en GEEN diploma. Op die manier hoopt het Rode Kruis in samenwerking met de gemeente in 2017 Dilbeek echt HARTVEILIG te maken.

In Groot-Bijgaarden vindt je de AED op de muur van sporthal Ten Gaerde. De locatie van de nog te hangen AED in Schepdaal kennen we nog niet, men bekijkt momenteel nog de plaats waar die best kan geplaatst worden.

Meer foto’s opleiding  klik hier: