Gent – Workshop over kinderrechten

de-bende-van-pDe wereld van Kina biedt leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar vanaf woensdag 5 oktober 2016 een workshop over kinderrechten aan. ‘De bende van 😛 | Kinderrechten Natuurlijk’ is het resultaat van een samenwerking tussen De wereld van Kina en de Kinderrechtswinkel.

Oktober is de Jong & Wijze Maand in Gent. Net daarom sloeg De wereld van Kina, natuurmuseum voor kinderen en jongeren, de handen in elkaar met de Kinderrechtswinkel. Samen werkten zij een tentoonstelling uit voor klasgroepen van het vijfde en zesde leerjaar. De tentoonstelling en de niet-begeleide workshop kreeg een plek in De wereld van Kina: het Huis.

‘Elke dag leveren we inspanningen om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad te maken. ‘De bende van :P’ wil zoveel mogelijk klasgroepen vertrouwd maken met het kinderrechtenverdrag. In de workshop sporen we de leerlingen aan om zelf kritisch en actief na te denken over hun eigen kinderrechten en de rechten van kinderen overal ter wereld.’

Jan Schiettekatte, directeur Educatieve Diensten 

De workhop: de helden van De bende van 😛

Tijdens de workshop wordt de klasgroep verdeeld in 6 groepjes waarbij elk groepje leerlingen een held krijgt toegewezen. De helden Zorgende Zita, Betrokken Benny, Unieke Niek, Pol Privé, Meester dokter en Protector leren de leerlingen de kinderrechten kennen.

Onder begeleiding van hun eigen leraar nemen de zes helden van De bende van 😛 de leerlingen tijdens de workshop op sleeptouw. De leerlingen ontdekken de levensverhalen van de kinderen Yin, Ines, Kevin, Céline, Tom en Lisa. Samen met de helden vechten ze voor hun kinderrechten.

‘Als Kinderrechtswinkel vinden we het niet alleen belangrijk dat kinderen kennismaken met kinderrechten, maar ook dat ze weten wat dit kan betekenen voor hun eigen leven. Vandaar dat de getuigenissen uit ‘De bende van :P’ zo belangrijk zijn: kinderrechten zijn geen ver-van-mijn-bed-show.’

Karin Maes, coördinator Kinderrechtswinkel

De Kinderrechtswinkel

In de Kinderrechtswinkel beantwoorden medewerkers vragen over kinderrechten en Belgisch jeugdrecht. Professionelen die met minderjarigen werken kunnen er terecht voor individueel advies en juridische ondersteuning.

Praktisch

De tijdelijke tentoonstelling is enkel te bezoeken door klasgroepen uit de derde graag lager onderwijs. De leerkracht krijgt vooraf een handleiding toegestuurd en begeleidt de workshop zelf.

Meer info en reservaties: De wereld van Kina: het Huis, Sint Pietersplein 14, 9000 Gent, tel. 09 244 73 73, e-mail [email protected], www.dewereldvankina.be