...

Gratis Europees treinticket voor alle 18-jarigen

treinDe Europese Unie is spoor kwijt met ‘gratis’ treinticket voor 18-jarigen

Het Europees Parlement debatteert morgen voor het eerst over het gratis Europees treinticket. Het voorstel van de EVP-fractie (christendemocraten) houdt in dat alle Europese 18-jarigen een gratis treinticket krijgen om door de Europese Unie te reizen. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) vindt dit gratisverhaal ongepast: “Zeker in tijden van besparingen voor de gewone burger getuigt de EU nogmaals van weinig realiteitszin. Bovendien wil de EU hiermee een Europees gevoel opwekken bij de jongeren, maar liefde koop je simpelweg niet.”

Het voorstel werd midden september na de State of the European Union van Commissievoorzitter Juncker gelanceerd. De bedoeling is om de jongeren doorheen de EU te laten reizen en zo de samenhorigheid te vergroten en de jongerenwerkloosheid aan te pakken. Van Bossuyt vreest dat enkel bemiddelde jongeren hiervan zullen genieten: “De Europese jongeren hebben nog nooit zoveel gereisd als nu. Jongeren die te weinig middelen hebben dreigen echter thuis te blijven. De grote reiskost is namelijk niet langer het transport. De dag van vandaag reis je voor pakweg 20 euro heen en terug naar Berlijn. Het zijn de jeugdherberg, restaurants en cafés ter plaatse die voor stevige extra kosten zorgen.”

De EU lanceert tal van initiatieven en projecten voor jongeren. En terecht. De economische crisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat deze groep als eerste geraakt wordt. Van Bossuyt vindt dat jongeren alle kansen verdienen: “Daarom moet de EU zich richten op het voor iedereen toegankelijk maken van nuttige programma’s zoals Erasmus. En niet op het weggeven van gratis reisjes. Jongeren een goede opleiding geven, boeiende stages en het uitzicht op een goede job zou de focus moeten zijn.”

Het initiatief zou jaarlijks 1,9 miljard euro kosten aan de belastingbetaler. Van Bossuyt vindt dit absurd: “In tijden waarin iedereen moet besparen wil het Europees Parlement populariteit kopen door gratis reizen weg te geven. Het geld hiervoor zal weggesneden worden bij budgetten voor Europees onderzoek naar bijvoorbeeld kanker. Maar ook de steun aan de Limburgse perenboeren wordt mogelijk geschrapt voor gratis treintickets.”

Het voorstel zal de komende maanden nog regelmatig terugkeren in het parlementair debat. Van Bossuyt: “Ik hoop in het Parlement een meerderheid te kunnen vinden om deze propagandastunt te stoppen. We mogen de burgers niet bedotten met dit gratisverhaal.”