Stel dierenwedstrijden in deze hitte uit

Treibball-reglementStel dierenwedstrijden in deze hitte uit zegt Ben Weyts.

Het is onverantwoord om dieren zoals honden, katten, paarden, duiven en andere dieren bij deze hete temperaturen te verplichten om grote inspanningen te leveren. Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, die alle organisatoren van dierenwedstrijden oproept om geplande evenementen dit weekend uit te stellen. Weyts: “Het kan gevaarlijk zijn om in deze hitte grote inspanningen te doen – dat geldt voor mens én voor dier.”

Hondensporten:

In Vlaanderen zijn wedstrijden met duiven, honden en paarden toegelaten. Ook de komende dagen zijn er verschillende duiven-, paarden- en hondenwedstrijden gepland. “Stel die alsjeblief uit”, vraagt minister Weyts. “Deze hitte moet je ook wedstrijddieren besparen.”

Als dieren verplicht worden om bij hoge temperaturen zware inspanningen te doen, kan dat ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. De dieren kunnen bijvoorbeeld het slachtoffer worden van een zonneslag, dehydratatie of een lelijke spierkwetsuur.

Weyts roept de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond en andere organisatoren op om de komende dagen geen wedstrijden te laten doorgaan. Normaal gezien worden morgen bijvoorbeeld heel wat duiven gelost in Vierzon. Er vinden nog enkele andere wedstrijden plaats. Bij dit tropisch weer neemt de frequentie van luchtzakscheuren bij duiven echter sterk toe.

De minister wijst ook op de verantwoordelijkheid van lokale besturen. Ook gemeentebesturen kunnen ingrijpen wanneer er in hun stad of dorp dierenwedstrijden dreigen door te gaan bij al te hoge temperaturen. De toestemming onder voorwaarden kan terug ingetrokken worden. “Gemeentebesturen kunnen dieren meer beschermen dan ze denken”, besluit Weyts.