Een maand lang genieten van hop en bier

bier(H)op Smaak. Een maand lang genieten van hop en bier in Aalst

Van 28 augustus tot 25 september 2016 worden er onder de noemer ‘(H)op Smaak’ tal van activiteiten over hop en bier georganiseerd.

Land van de hop Wie in de zomermaanden de heuvelachtige streek van Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst doorkruist, ziet her en der nog groene hopstaken op de velden. Dankzij de vruchtbare zand-leemgronden bloeide de hop ooit weelderig. Sinds de 14de eeuw ontstond er een rijke hopcultuur. Als de metershoge hopranken hun zachte hopgeur over de streek verspreidden, was de tijd rijp voor de pluk. En net zoals toen wordt er tijdens en na de pluk vrolijk gefeest. Met (H)op Smaak wordt weer aangeknoopt met deze feesttraditie.

(H)op Smaak Doe mee aan de dorpsfeesten, of geniet van lekkere arrangementen en heerlijke bierproeverijen. Er zijn fietstochten en je kunt de hopbellen voelen en ruiken tijdens een wandeling, of de strijd aangaan tijdens de hopplukwedstrijden. Het volledige programma werd opgenomen in een handige en overzichtelijke folder. Haal er eentje af bij de dienst Toerisme en erfgoed (Hopmarkt 51, Aalst) of download hem via www.verliefdopvlaamsbrabant.be/hop.

Hopdag in Meldert (H)op Smaak start op 28 augustus met de feestelijke hoppluk te Londerzeel en wordt afgesloten op 25 september met een hopfeest te Opwijk. Ook Aalst neemt deel aan (H)op Smaak met een Hopdag in Meldert. Die vindt plaats op zondag 4 september. Om 14 uur worden de hopranken geoogst op het veld aan de Nedermolenstraat. Daarna volgt een hopplukwedstrijd en hopkeuring op het dorpsplein.

De hopmaand is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant, in samenwerking met de gemeenten Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk, Toerisme Scheldeland (dat de stad Aalst vertegenwoordigt) en het projectpartnerschap ‘Landschap van Erembald tot het kravaalbos