De nieuwe soap van Haaltert

gemeentehuis haaltert

De nieuwe soap van Haaltert.

Haaltert kan blijkbaar niet zonder soap. Na deze van de “koning van de trage wegen” nu deze van “droomvrouw”. Droomvrouwen hadden in de indianencultuur een vooraanstaande plaats. Het waren dan ook zeer spirituele mensen. Ze moesten de dromen van de leden van de stam en die van de opperhoofden duiden. Zo kon “de juiste weg” gevolgd worden.

De droomvrouw van Haaltert ziet het enigszins anders en wil haar eigen dromen en visioenen aan de ganse gemeente opdringen. Bij de volgende verkiezingen één droomlijst met daarin enkel de meest populaire mensen van Haaltert. We krijgen nu al een voorsmaakje in haar voorstel voor een “overgangsbewind” om de politiek in Haaltert uit het slop te halen. Een poppenkast met lokale BV’s met bijhorende dure persoonlijke raadgevers. Mensen die op een lijst in plaats van op een persoon hebben gestemd zijn er aan voor de moeite met hun stem wordt in deze nieuwe vorm van democratie geen rekening gehouden.

Het is ondertussen duidelijk geworden dat de mensen met de meeste voorkeurstemmen niet noodzakelijk deze zijn met de grootste capaciteiten inzake bestuursverantwoordelijkheid, loyaliteit en realiteitszin. Bovendien lijken, tenminste als we droomvrouw mogen geloven, de volgende verkiezingen meer weg te gaan hebben van het puntenklassement van de ronde van Frankrijk dan van wat toch de basis van onze democratie zou moeten zijn. De groene trui voor droomvrouw en de rest is, net als in de ronde, bijzaak. Met lijststemmen wordt in deze nieuwe, huisgemaakte kieswet geen rekening meer gehouden. Zo ook niet met de mensen die in 2018 65 geworden zijn. Die zijn nog wel goed om het puntenklassement mee te bepalen maar worden voor de rest liever monddood verklaard. Nog goed om met droomvrouw bij een of ander jubileum op de foto te komen maar voor de rest een afgeschreven deel van de bevolking wachtend op hun overgang naar de eeuwigheid.

Dat het debacle dat nu aan de gang is heel veel tijd, energie en uiteindelijk ook veel gemeenschapsgeld kosten is duidelijk dat hebben we uit het verleden al geleerd. Wie daar beter van wordt echter niet. Eigenbelang ? Wie zal ’t zeggen.

Haaltert mag hopen dat deze soap wat minder lang gaat duren dan de vorige en dat droomvrouw mag inzien dat de meeste mensen ’s nachts dromen maar ’s morgens met hun beide voeten terug in de realiteit komen.

Het zou wel eens kunnen dat de droom van mevrouw Verbestel op termijn haar grote nachtmerrie en het einde van haar politieke loopbaan gaat worden; hetgeen ik deze toch anders zeer minzame dame zeker niet toewens. Iedereen kan wel eens de pedalen verliezen, verblind worden en gebruikt of misbruikt worden. De toekomst zal het uitwijzen.

Een wakker gebleven inwoner van Haaltert.