Verken de Dender vanuit Aalst met de milieuboot

denderVerken de Dender vanuit Aalst met de milieuboot – een unieke ervaring!

De Dender is een belangrijke zijrivier van de Schelde. Ze zoekt al kronkelend haar weg door het landschap en doorkruist stadscentra, natuurgebieden en industriezones. Goederenvervoer per schip is er vooral tussen Aalst en Dendermonde. Dit gedeelte van de Dender wordt in de toekomst opgewaardeerd waardoor er grotere goederenschepen (tot 1350 ton) zullen kunnen varen.

De waterkwaliteit van de eens zo vervuilde Dender is de laatste decennia enorm verbeterd en vissers, wandelaars en fietsers kunnen er dan ook hun hart ophalen. Bij veel en aanhoudende neerslag dreigt de rivier buiten haar oevers te treden en vrezen de omwonenden voor overstromingen. Het oplossen van dat probleem is een grote uitdaging. Er staan de komende jaren dan ook veel werken gepland op de Dender, zoals de vernieuwing van 6 van de 8 stuwen die moeten zorgen voor een betere afwatering van de rivier naar de Schelde.

In het najaar 2016 organiseert De Milieuboot Educatieve Milieuboottochten op de Dender.

Heb je zin om de Dender op een aparte manier te ervaren? Het kan op zaterdag 10 en 17 september en zondag 11 en 18 september. De milieuboot legt aan in Aalst, aan de Tragel, op linkeroever, t.h.v. het bedrijf De Nul. Je vaart richting Dendermonde en terug. De tocht duurt 3,5u van 9.30u tot 13u of van 14u tot 17.30u.

Tijdens die tocht met de milieuboot gebeurt er veel meer dan wat varen. Je maakt kennis met alle aspecten van de rivier, het landschap in de omgeving, de stad aan het water, het leven op, om en in het water. Aan boord is een laboratorium waar je kan helpen bij het bepalen van de waterkwaliteit van het kanaal. In de tentoonstellingsruimte wordt dieper ingegaan op de invloed van onze leefwijze op de waterloop en zoeken we samen naar een meer milieubewuste omgang met water. Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling vormen het groter kader.
In de week zijn er Educatieve Milieuboottochten voor scholen. In het weekend is iedereen welkom: milieuraden, gezinnen, vriendengroepen, families, verenigingen,…

Geïnteresseerd? Reageer snel, want het aantal plaatsen is beperkt! Jongeren tot 18 jaar betalen € 3, volwassenen € 7. De milieuboot vaart uit vanaf 25 deelnemers.
Inschrijven en meer info op www.milieuboot.be of op het nummer 053 72 94 20.