Helft Belgen vergeet altijd iets mee te nemen op vakantie

vakantie foto q8 persDe helft van de Belgen vergeet altijd iets mee te nemen op vakantie zoals tandenborstels, zonnebril en adapters blijven het vaakst thuis. Q8 speelt daar handig op in.

Belgen vertrekken liefst in zeven haasten op vakantie en vergeten daarbij met de regelmaat van de klok enkele essentiële accessoires in hun bagage te stoppen. Vaak kopen ze die onderweg, maar soms rijden ze daarvoor helemaal terug naar huis. Dat blijkt uit een onderzoek bij duizend landgenoten in opdracht van Q8. Gebrek aan zon of pure nonchalance? Haast en spoed blijken zelden goed! Wil je echt niets vergeten, bekijk hier de vakantie checklist om je vakantieplannen goed te starten.

Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft van de Belgen (55%) steevast iets vergeten mee te nemen op vakantie. Tandenborstels (11%), zonnebrillen (10%) en allerlei adapters (7,5%) zijn de ‘populairste’ thuisblijvers. Dé grote schrik van Vlamingen is te vertrekken zonder ondergoed (15%). Walen zijn dan weer het meest bezorgd om hun medicijnen. Die stoppen ze dus resoluut als eerste in hun koffers. Kledij (13%), adapters (8%) en zwemgerief (6%) vervolledigen de top vijf.

Terugrijden

Vaak rijden we liever terug naar huis om een vergeten item te gaan oppikken. Zo maakte een kwart van de ondervraagde Belgen al eens rechtsomkeert om hun paspoort of identiteitskaart te gaan halen. Een vijfde van de respondenten deed dat ook al voor medicijnen. En blijkbaar heeft niet iedereen op vakantie zin in ‘digitale detox’, want een Belg op vijf haast zich zelfs terug om zijn smartphone weer in de armen te sluiten. Gemiddeld rijden we daar trouwens 18,5 km voor terug.

Kopen onderweg

In de mate van het mogelijke behelpen Belgische vakantiegangers zich met wat ze onderweg kunnen kopen. Uit het onderzoek van Q8 blijkt dat maar liefst 85% regelmatig iets on the road koopt. Het meest populair blijft daarbij koffie, frisdrank en snacks. Maar ook magazines doen het goed. Opvallend daarbij: Vlamingen zijn blijkbaar fervente tijdschriftenlezers, want ze kopen onderweg aanzienlijk vaker een magazine dan hun Waalse buren.

Zeg niet shop bij een tankstation, maar convenience store

Q8 werkt nauw samen met Delhaize voor de realisatie van Shop & Go “convenience stores” langs de kant van de (snel)weg. Zeg maar een gemakkelijk, nabij en snel winkelalternatief… voor vergeetachtige reizigers. Op basis van de resultaten overweegt Q8 of het aanbod tijdens vakantieperiodes tijdelijk kan worden bijgestuurd (nu vind je in een aantal shops alvast zonnebrillen en basic verzorgingsproducten) zodat het steeds optimaal afgestemd blijft op de behoeften van de klanten en dus ook van vakantiegangers onderweg.

“Q8 streeft er voortdurend naar zijn klanten een volwaardige customer experience te bieden, in plaats van gewoon een tankbeurt. Onze Shop & Go is een plek waar ze 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 hun boodschappen kunnen doen, een hapje kunnen eten en tot rust komen. Zeker nu de grote vakantie is gestart, willen we van de reisweg van onze klanten een buitengewone en zinnenprikkelende ervaring maken. Zelfs als je thuis iets vergeten bent!”, zegt Katia Van Bouwel, Brand & Corporate Communications Expert Q8.