...

Populaire plekken voor cybercriminelen op vakantie

comp pbG DATA Zomeronderzoek: ruim 80% gaat op vakantie online. Mobiele apparaten zijn de populairste reisaccessoires – veiligheid is geen prioriteit

Deze zomer neemt 74% van de vakantiegangers een smartphone mee op reis. 31% neemt een tablet mee. Meer dan 1 op de vijf mensen maakt gebruik van internetcafés of pc terminals op vliegvelden of in hotels. Online veiligheid lijkt geen grote zorg te zijn tijdens de vakantie. Van de reizigers heeft 69% er geen problemen mee om in te loggen op publieke, onbeveiligde Wifi-netwerken van hotels, vliegvelden, restaurants of campings. Dat blijkt uit het G DATA Zomeronderzoek onder 1.000 internetters. G DATA geeft enkele tips voor vakantievierders die graag veilig online gaan op reis.

Een selfie sturen vanaf het strand, het controleren van de weersvoorspellingen voor de komende dagen, of het zoeken van een hotel voor de komende nacht. Het zijn allemaal online activiteiten die veel mensen wel eens hebben uitgevoerd op vakantie. Gratis wifi is bij de meeste hotels een standaard service, net als bij menige strandtent of cocktailbar. Ideaal voor toeristen die niet teveel data willen verbruiken terwijl ze in het buitenland zijn. Nadeel is dat deze netwerken lang niet altijd veilig zijn. Bovendien zijn veel smartphones en tablets onvoldoende beveiligd tegen cybercriminelen.

“Populaire plekken voor cybercriminelen zijn de gratis wifi-hotspots van vliegvelden en hotels. Dergelijke hotspots zijn zelden afdoende beveiligd, waardoor criminelen gemakkelijk al het internetverkeer dat over het netwerk gaat kunnen afluisteren en zo wachtwoorden en creditcardgegevens kunnen stelen. Deze gegevens leveren veel geld op in ondergrondse marktplaatsen. Het is dan ook niet verstandig om gebruik te maken van dit soort netwerken. Vooral niet als je financiële transacties gaat doen of gaat inloggen bij één of meerder online accounts,” adviseert Eddy Willems, Security Evangelist van G DATA. “Een ander risico levert het posten van vakantiefoto’s op sociale media op. Zo zien inbrekers dat ze op hun gemak in je huis kunnen inbreken.”

Tips voordat je weggaat:

– Het plannen van je vakantie: Reisportals zijn populair voor phishing-aanvallen. Klik niet op links in mails, maar type zelf de URL van de website in als je je reis wilt gaan boeken.
– Software: het gebruiken van een betrouwbare beveiligingssoftware werpt voor cybercriminelen veel obstakels op om je (mobiele) apparaat te infecteren met malware of om je gegevens te stelen. Bovendien kan beveiligingssoftware helpen om eventueel gestolen of verloren mobiele apparaten te lokaliseren of op afstand te blokkeren.
– Updates: het up-to-date houden van alle software op je apparaten, inclusief het besturingssysteem en de webbrowser is een goede gewoonte die helpt om het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk te maken om online bij je in te breken.
– Backups: software en backups beschermen je apparaten niet tegen fysieke diefstal. Als je apparaat weg is, geldt dat ook voor alle gegevens, foto’s en video’s die erop staan. Maak dus voordat je vertrekt voor de zekerheid een backup.

Tips voor op vakantie:

– Wifi hotspots: Vermijd het gebruik van wifi-hotspots, vooral als je ergens gaat inloggen of als je een transactie gaat doen. Gebruik dan liever 3G of 4G.
– Internetcafés: Hiervoor geldt hetzelfde. Aanvullend geldt hier: steek geen USB-sticks in de poorten van pc’s bij internetcafés. Deze worden regelmatig geïnfecteerd via deze computers. Zorg er verder voor dat je –als je toch ergens bent ingelogd- altijd uitlogt wanneer je klaar bent en dat je de browser-geschiedenis wist.
– Sociale media: maak niet publiekelijk bekend dat je niet thuis bent. Inbrekers volgen dit soort berichten namelijk nauwlettend.
– Draadloze netwerken: schakel bluetooth en alle wifi-functies uit om fraude daarmee te voorkomen.

Meer uitkomsten van het onderzoek vindt u in de onderstaande infographics.

Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door Nordlight Research in opdracht van G DATA onder 1000 Duitse respondenten van 18 jaar en ouder met behulp van een online vragenformulier.