Aalst staat open voor een natuurbegraafplaats

sam van de putte

Aalst staat open voor een natuurbegraafplaats

Vorig jaar vroeg sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte aan het stadsbestuur om de inrichting van een natuurbegraafplaats in Aalst te onderzoeken. Toen kondigde het stadsbestuur aan dat de stadsdiensten een werkbezoek planden om inspiratie op te doen en de mogelijkheden te onderzoeken. Tijdens de gemeenteraad van 28 juni 2016 polste Van de Putte naar een stand van zaken. “Het stadsbestuur kondigde aan dat er momenteel een dossier wordt voorbereid om met de aanleg van een natuurbegraafplaats in Aalst te starten” zegt Sam.

“Het concept van de natuurbegraafplaats is bekend; een al dan niet bestaand stuk bos of natuur doet dienst als begraafplaats. De urnen die er worden begraven zijn vervaardigd uit natuurlijke en organisch afbreekbare materialen, zoals hout en mais. Op die manier gaat de urne op termijn helemaal op in de natuur en is de cirkel rond” vertelt Van de Putte.

In Engeland zijn er al ruim 300 natuurbegraafplaatsen, in Duitsland en Nederland zijn het er tientallen. Ondertussen is het ook hier en daar in België mogelijk om dierbaren op een duurzame manier te begraven.

Tijdens de gemeenteraad van vorige week pleitte gemeenteraadslid Van de Putte ook voor de mogelijkheid om openbare plekken zoals natuurgebieden of bossen aan te duiden waar mensen de assen van hun overleden familieleden kunnen uitstrooien. “Daarvoor moet wel nog een voorstel van decreet in het Vlaams Parlement gestemd worden” weet Sam. “Het is alleszins positief dat het stadsbestuur ook deze mogelijkheid wil onderzoeken wanneer het decreet goedgekeurd wordt”.