...

Oude rijbewijzen en problemen in het buitenland

rijbewijsStad Gent waarschuwt Gentenaars die in het buitenland rondrijden met oude rijbewijzen voor mogelijke problemen

Om problemen te vermijden, doet u er goed aan om uw papieren rijbewijs dat dateert van voor 1989 te hernieuwen als je naar het buitenland reist.

De oude Belgische papieren rijbewijzen blijven geldig tot 19/01/2033 en je mag er mee in alle EU-landen rijden. Toch krijgt de Dienst Burgerzaken meldingen dat Gentenaars die op vakantie door onder andere Italië, Spanje of Frankrijk rijden en een rijbewijs hebben dat dateert van voor 1989 problemen ondervinden bij een controle. In sommige gevallen werden hier boetes voor uitgeschreven. Niet zozeer omdat het oude rijbewijs niet langer geldig is, maar wel omdat de foto op het rijbewijs niet meer gelijkend is.

Om problemen te vermijden, doet u er goed aan om uw papieren rijbewijs dat dateert van voor 1989 te hernieuwen als u naar het buitenland reist. In dit geval ontvang je een nieuw exemplaar in bankkaartmodel met dezelfde categorieën als op je oude rijbewijs.

Je meldt je hiervoor aan bij de Dienst Burgerzaken – Loket Bevolking: Rijden. Je brengt hiervoor je je identiteitskaart en je rijbewijs mee. De kostprijs bedraagt 25 euro, de leveringstermijn is 4 werkdagen.

Voor landen waar het Belgisch nationaal rijbewijs niet erkend wordt, moet een internationaal rijbewijs aangevraagd worden. Je kan dit eveneens verkrijgen bij de Dienst Burgerzaken – Loket Bevolking: Rijden. Je brengt hiervoor je identiteitskaart, je rijbewijs en 1 pasfoto mee. De kostprijs bedraagt 21 euro. Het document wordt onmiddellijk opgemaakt.

Reis je naar het buitenland controleer alle documenten van je auto voor je vertrekt. Kijk of je autoverzekering nog geldig is en voor hoelang. Controleer je keuringsbewijs. Soms is vervalt deze op het ogenblik dat je in het buitenland bent. Ga dan eventueel voor je vertrek naar de autokeuring. Zo blijf je steeds in orde terwijl je op reis bent.