...

Slakken zijn gevaarlijk voor honden

Slakken zijn gevaarlijk voor honden

Slakken met een huisje of naaktslakken zijn gevaarlijk voor honden en katten omdat slakken meestal drager zijn van parasieten zoals de longworm, genaamd Angiostrongylus vasorum of de Franse hartworm. Deze parasiet kan voorkomen in het slijm van de slak, maar ook in knaagdieren, vogels en andere kleine dieren die slakken eten.

De wormen worden overgedragen door slakken aan honden en katten die in contact komen met het slijm van de slakken. Zo kunnen ze besmet worden met deze gevaarlijk parasieten.

De Franse hartworm of longworm leeft in de longslagader. Deze hartwormen maken het dier erg ziek. Het is daarom belangrijk de infectie voor te zijn. Dit kan d.m.v. tabletten of d.m.v. een middel dat als druppels in de nek wordt gegeven (spot-on).

Symptomen

De symptomen zijn hoesten en lichte tot zware ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid. Eventueel lichte bloedarmoede en lusteloosheid. Uiteindelijk kan de hond zelfs instorten na een lichte inspanning. De behandeling duurt lang

Hoe te voorkomen

Voorkom dat je hond met slakken speelt, ze opeet, of het slijm oplikt. Let ook op met drinkbakken en emmers die buiten staan !!

Zo kunt u uw hond te beschermen

Het is belangrijk regelmatig je hond of kat te ontwormen en te behandelen tegen de parasieten. Uw dierenarts kan u adviseren over de beste manier en de noodzaak van speciale voorzorgsmaatregelen.

Ga je op reis, vermijd in zwaar besmette gebieden ook dat uw hond gras, andere planten of zelfs slak eet. Laat hem niet snuffelen aan de grond. Bij onverklaarde longsymptomen raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts.

SLAKKENVERGIF IS OOK EEN GROOT GEVAAR

Elk jaar zijn er honden en katten die van slakkengif hebben gegeten. Het verraderlijke aan het slakkenvergif is, dat er geen tegengif voor bestaat. Slakkengif is dodelijk voor hond en kat. Alleen dankzij snel ingrijpen kan een hond of kat dit overleven.

Het vergif is gevaarlijk zowel voor kinderen, honden, katten, knaagdieren, andere huisdieren, vogels en egels vinden het vergif aantrekkelijk.

De eerste symptomen openbaren zich binnen enkele minuten tot drie uur nadat het vergif door het lichaam is opgenomen. Dieren beginnen te schuimbekken en braken, snelle adem- en hartslag, een wankelende gang, een hoge temperatuur, verwijde pupillen en krampen. Het dier kan zich angstig gaan gedragen. Een te hoge temperatuur kan bovendien leiden tot – blijvend – letsel aan lever en nieren.

Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts, anders is je huisdier redeloos verloren en heeft zonder twijfel de dood tot gevolg. Lees heel goed de verpakking van het slakkenvergif voor je het gebruikt in de nabijheid van dieren.

Gebruik natuurlijke middelen voor het vangen van slakken.

  • Er zijn veel middeltjes die veilig zijn voor kinderen, huisdieren, egels, padden en vogels.
  • Gebruik een slakkenval en vul deze met bier, slakken zijn er gek van.
  • Allerlei slakken gaan dood door cafeïne. Cafeïne werkt bij slakken als zenuwgif, giet daarom koffieproes in je bloempotten.
  • Naaktslakken houden ook niet van salie, hysop, tijm, knoflook en tomaat

Bron: www.hondenrassen.eu

slak