Samen studeren op 5 locaties in Aalst

schoolSamen studeren op 5 locaties in Aalst

De zijvleugel van de Sint-Anna kerk, de 2e verdieping van het Belfort én buurthuis De Brug worden opengezet voor studenten om zich voor te bereiden op de examens en samen te studeren. Het Stedelijk Museum én de bibliotheek blijven eveneens geopend om studenten te ontvangen.

Schepen Iwein De Koninck (Jeugd): “Nu de examentijd terug is aangebroken voor de studenten wordt nogmaals duidelijk dat het fenomeen ‘samen studeren’ in de lift zit. Momenteel ervaren we een echte stormloop op CC De Werf en het Museum. De bestaande capaciteit aan ‘samen studeerplekken’ is niet voldoende. Ik heb daarom contact opgenomen met Bart Van Dorpe, voorzitter van de kerkfabriek Sint-Anna, om te bekijken of het mogelijk was om de kerk open te stellen voor studenten. We zijn snel tot een akkoord gekomen om de kerk open te stellen en zo een extra locatie voor de studenten aan te bieden.” De zijvleugel van de kerk, aan de kant van de parking, is toegankelijk. De andere ruimtes in de kerk zullen afgesloten worden De nieuwe studeerlocatie biedt plek voor een 50-tal studenten en is beschikbaar tussen 9u en 18u.

Schepen Ilse Uyttersprot (Vrije Tijd): “Op onze wekelijkse stafvergadering werd het Belfort als ideale studeerlocatie naar voor geschoven. Het leek me bijzonder aangenaam te kunnen studeren in het mooiste gebouw en het politieke hart van onze stad. In het Belfort kunnen op weekdagen een goede 60 studenten terecht tussen 9u en 18u. Alle faciliteiten zoals tafels, stoelen, WiFi en toezicht zijn aanwezig.” Sinds de verhuis van het sociaal restaurant is de cafetaria van de Brug veelal vrij.

Een 40-tal studenten zijn ook hier welkom van 9u tot 18u op volgende data: 31 mei en 1,3,6,7,8,13,14,15,16,17,20,21,22,23,24,27,28,29 en 30 juni. Schepen Karim Van Overmeire (Onderwijs): “In de hoofdbibliotheek zijn nu 52 studieplekken voorzien. De nieuwe bibliotheek die we tegen 2018 gaan bouwen, mag geen boekenpakhuis meer zijn. Het moet dé ontmoetingsplek voor studenten in Aalst worden. We hebben daar dan ook 250 werkplekken voorzien. Blokkers kunnen vandaag ook al terecht in het museum, waar we vanaf 7 juni over de middag niet meer sluiten zodat studenten kunnen blijven doorwerken.”

Iwein De Koninck: “De Sint-Anna kerk is zeer geschikt als locatie om het samen studeren aan te moedigen. De kerk straalt immers rust uit, er is weinig afleiding, natuurlijk daglicht en studenten kunnen elkaar motiveren.” Een plekje reserveren is op de nieuwe locaties, net zoals in CC De Werf en het Museum, niet mogelijk. Studenten kunnen hun GSM, laptop of tablet zonder problemen meebrengen. De stad rekent op het respect van de studenten om de studeerplekken op het einde van de dag proper achter te laten.

Na afloop van de examenperiode in juni zal het initiatief geëvalueerd worden om te bekijken of de Sint-Anna kerk, het Belfort en buurthuis De Brug ook voor bv. de tweede zit in augustus of de examenperiode in het najaar kunnen worden opengesteld. Iwein De Koninck: “Indien er veel interesse blijkt te zijn voor de Sint-Anna kerk zal eveneens worden onderzocht of ook andere parochiecentra ingezet kunnen worden als studeerplek voor de studenten. Het vinden van een zinvolle herbestemming voor kerken ligt niet voor de hand en blijft een gevoelige kwestie. Het studeren in de Sint-Anna kerk is een goed initiatief om op verder te bouwen.”