...

Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken

foto Geertje Franssen

Vrijwilligers zijn geweldig en gewild!

Al 30 jaar lang geven vrijwilligers van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen dag in dag uit het beste van zichzelf. Met honderden zijn ze. Hun taken zijn enorm divers: van buurtmaaltijden maken, ouders meer betrekken bij het schoolgebeuren tot meedenken en praten over buurtplannen met politici. Het uiteindelijk doel is hetzelfde : armoede bestrijden en opkomen voor een menswaardig bestaan met gelijke rechten en kansen voor iedereen.

Stan De Neve, afscheidnemend coördinator: “vrijwilligers zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en zeker niet uit onze organisatie. Zij zijn een absolute meerwaarde in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting op buurt- en stadsniveau. Tijd en aandacht geven is essentieel om een warme, solidaire samenleving te creëren. Vrijwilligers kunnen net dit bieden…

Vergis je echter niet: vrijwilligers inschakelen biedt tal van voordelen, maar vergt ook heel wat inspanningen van een organisatie. Zij hebben immers recht op goede omkadering, ondersteuning en opvolging. Vrijwilligerswerk gebeurt dus niet zomaar. Wij zetten daarom in op een sterk vrijwilligersbeleid. Waardering tonen voor elk van hen is daar een belangrijk onderdeel van. Vandaar dat we vandaag samen feest vieren.”

Vandaag bedankt Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, op zijn 30stige verjaardag, zo’n 300 unieke vrijwilligers. Tijd voor een muzikale picknick en samen genieten van wat het provinciaal domein Puyenbroeck te bieden heeft. De vrijwilligers bouwen letterlijk hun eigen wall of fame met tekeningen, quotes en redenen waarom zij vrijwilligerswerk doen. Een positief signaal over de noodzakelijkheid van warm, gedreven en kleurrijk vrijwilligerswerk in (Oost-)Vlaanderen.

Fetia, enthousiaste naaister: “Audrée en ik begeleiden in het wijkcentrum buurtbewoners die graag leren naaien met de machine. Voor het buurtfeest maakten we een multiculturele defilé met meer dan 50 prachtige kledingstukken, ontworpen en genaaid door buurtbewoners. Het werd een kleurrijke modeshow met fiere modellen en een enthousiast publiek! Een dag en een gevoel om nooit te vergeten…”

Angela, manusje van alles en ervaringsdeskundige in spé: “Van in het begin heb ik geholpen in ontmoetingshuis De Moazoart. Letterlijk dag en nacht stond ik klaar om van alles te organiseren, mensen samen te brengen, uit hun eenzaamheid te halen. Nu zet ik een stap verder. Ik ga studeren: ik word ervaringsdeskundige!”

Arlette, van “oudsher” vrijwilliger:

“Ik was jarenlang de drijvende kracht achter de buurtraad. Ondertussen ben ik al 30 jaar lang iedere maandag trouw op post voor de ontmoetingsnamiddag in buurthuis De Wastijne. Mijn man Roland zorg er, samen met Etienne, voor het onderhoud van de tuin. Zo maken we van het buurthuis een speciale plek in de buurt, waar iedereen terecht kan.”

Meer info over Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw
www.samenlevingsopbouw.be/oost-vlaanderen
www.facebook.com/samenlevingsopbouw.oostvlaanderen