Paddentrek aan Klein Parksken zorgt voor slachtoffers

padPaddentrek aan Klein Parksken in Aalst zorgt voor slachtoffers

Aan het Koningin Astrid Park in Aalst worden dezer dagen opnieuw heel wat doodgereden padden en andere amfibieën aangetroffen. Daarom lanceert buurtbewoner en gemeenteraadslid Caroline De Meerleer (N-VA) een oproep naar alle chauffeurs en buurtbewoners om extra oplettend te zijn vanaf valavond.

Later dan normaal ontwaken de padden uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar de vijver om zich voor te planten. Deze natuurlijke drang zorgt ervoor dat ze een gevaarlijke trektocht dienen te ondernemen vanuit de gazons richting vijver. Hiervoor moeten ze de straat oversteken, waar het dikwijls slecht afloopt. De dieren springen de straat op, waar ze door het aanzuigeffect van een voorbijrijdende auto tegen de carrosserie of onderkant worden gesmakt.

“Het is vrij uniek dat in een stedelijke omgeving zo’n verscheidenheid aan amfibieën terug te vinden is. Daarom moeten we deze dieren een handje helpen. Dit kan alleen indien chauffeurs voldoende traag rijden en oplettend zijn. Maar we kunnen dat handje helpen ook letterlijk nemen door hen zelf over te zetten. Op één avond deze week heb ik ongeveer 20 kikkers en padden overgezet. Het loont dus echt de moeite.”, aldus De Meerleer.