...

Aanplanting bomen op Gentse Korenmarkt

boomDe lente brengt bomen op de Gentse Korenmarkt

Vandaag worden er bomen geplant op de Korenmarkt. Het gaat om vier ‘valse christusdoornen’ en een plataan. Sinds vorig jaar stond er ook al een zilverlinde.

Nu de lente in het land is, wordt de Korenmarkt in het groen gestoken. Vandaag en morgen worden er vijf bomen geplant. Het gaat om vier ‘valse christusdoornen’ en een plataan. Sinds vorig jaar stond er ook al een zilverlinde aan de hoek van het voormalige Post Plaza-gebouw.

In de centrale terrassenzone van de Korenmarkt komen er vier ‘valse christusdoornen’. Die bomen zijn een variëteit van de christusdoorn zonder echte doornen. Ze hebben een lagere kruin die schaduw zal geven aan de terrassen en tegelijkertijd het zicht op de historische gevels zal vrijwaren. De bomen zijn ongeveer 5 meter wanneer ze geplant worden. Na 50 jaar zullen ze zo een 8 meter hoog zijn.

De plataan komt op de hoek van de Sint-Niklaaskerk. Nu is de boom ongeveer 7 meter. De boom zal kunnen uitgroeien tot een monumentale boom zoals de plantaan op het Van Duyseplein.

Maatwerk

De opmaak van een aanplantingsplan was maatwerk. De Korenmarkt is een echt evenementenplein. Er vinden namelijk veel activiteiten plaats en is bezaaid met zomerse terrassen. Twee van de belangrijkste tramlijnen (tramlijn 1 en tramlijn 4) van Gent lopen over de Korenmarkt.

Daarnaast gaat er ook aandacht naar het zicht op het plein, de historische gevels en de toekomstige kunstwerken nabij Klein Turkije en Donkersteeg.

De feestelijke opening van de Korenmarkt dateert van 2010. Dankzij het project KoBra (de heraanleg van de Korenmarkt, het Emile Braunplein, de Belfortstraat en omgeving) werd het plein volledig vernieuwd. De haltes voor het openbaar vervoer verhuisden naar de Cataloniëstraat en omgeving. De Korenmarkt werd na de KoBra-werken een echt plein, met ruimte voor terrassen en evenementen.

De bomen komen er op vraag

Hoewel er geen groen in het masterplan van KoBra ingetekend was, vroegen de Gentenaars, horeca-uitbaters en de Stad Gent toch om bomen op de Korenmarkt te plaatsen.

De Stad Gent startte een overleg met verschillende stadsdiensten, nutsmaatschappijen, De Lijn en de plaatselijke horeca. Alle partners staan nu achter het goedkeurde aanplantingsplan.

Achtergrondinformatie bomen

– De christusdoorn is afkomstig uit Noord-Amerika. Daar kan hij 30 meter groot worden. Op de Korenmarkt planten we een kleinere variëteit die hooguit 10 meter hoog wordt en zonder doorns (vandaar de naam ‘valse’ christusdoorn). Deze soort verdraagt droogte en overleeft in een verharde omgeving. Ideaal dus voor in de stad

Maat na 50 jaar: diameter 25 centimeter, hoogte 8 meter, kruinbreedte tussen de 6 en 8 meter. De valse christusdoorn is een boomsoort met een transparante kroon, die licht doorlaat en geschikt is om te gebruiken op een terras.

– De zilverlinde kan tot 25 meter hoog worden

– De plataan kan en mag uitgroeien tot een monumentale boom

Maat na 200 jaar (de plataan op het Van Duyseplein is 200 jaar oud): diameter 1,5 meter, hoogte 25 meter, kruindiameter 20 meter

De oppervlakte die afgelopen winter is uitgegraven voor de plantvakken lijkt groot ten opzichte van de stam van de bomen. Die ondergrondse ruimte is echter zo groot omdat de wortels veel ruimte nodig hebben. De plantenvakken werden opgevuld met een uitgebalanceerde en voedzame bodem om de bomen zoveel mogelijk overlevings- en groeikansen te geven.