Verplichte inburgering in Brussel blijkt lege doos

0
739

brusselVerplichte inburgering in Brussel blijkt lege doos

“Als het van de PS afhangt, wordt verplichte inburgering in Brussel een kat in een zak”, zegt Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene. “Een nieuwkomer die weigert een inburgeringstraject te volgen, moet volgens de PS niet worden gesanctioneerd. Tot daar de afdwingbaarheid van ‘verplichte’ inburgering in Brussel”, aldus Dhaene.

Volgens Ahmed El Ktibi (PS) wil zijn partij wel een verplichting tot inburgering, maar zijn sancties in dit kader niet “nuttig”. Dat bleek vrijdag uit een discussie in de plenaire vergadering van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

“Het heeft geen zin om inburgering te verplichten, maar geen sancties te voorzien als nieuwkomers die verplichting niet nakomen. Het is zoals zeggen: je moet verplicht een veiligheidsgordel dragen, maar we zullen je niet beboeten als je het niet doet”, aldus Dhaene. Aan het brokkenparcours rond verplichte inburgering in Brussel lijkt er bovendien geen einde komen. “Brussel is veel te laat met verplichte inburgering, beschikt over een fundamenteel capaciteitstekort aan inburgeringstrajecten en nu blijkt ook nog eens dat “verplichte” inburgering eigenlijk niet echt “verplicht” is.”

“Als de Brusselse regering op deze manier blijft aanmodderen, hypothekeert ze de toekomst van alle nieuwkomers en de slaagkansen van een diverse Brusselse samenleving. De visie van de PS doet mij alvast het ergste vrezen.”