Startschot voor nieuwe stuw in Geraardsbergen

Stuw Geraardsbergen - Copyright Waterwegen en Zeekanaal NV
Stuw Geraardsbergen – Copyright Waterwegen en Zeekanaal NV

Startschot voor nieuwe stuw in Geraardsbergen

Half maart start Waterwegen en Zeekanaal NV met de volgende fase in de bouw van de nieuwe stuw in Geraardsbergen. De werken maken deel uit van het grotere project ‘Stuwen op de Dender’. Met dit project wil de waterwegbeheerder de waterveiligheid in het Denderbekken verhogen. De werkzaamheden in Geraardsbergen vragen een investering van 8 miljoen euro en zullen minstens drie jaar duren.

Nu de vergunningen verkregen zijn, begint Waterwegen en Zeekanaal NV op 14 maart met de werken op het terrein. Omdat de oppervlakte van het werfterrein beperkt is én de waterafvoer tijdens de werken onder controle moet blijven, wordt er in verschillende fasen gewerkt. Tijdens de eerste werken wordt het werfterrein bouwrijp gemaakt en gaan de archeologen aan de slag.

Eens dit onderzoek afgerond is, begint de aannemer aan de grote, bouwkundige werken. Hij zal de oevers van het westelijke stuweiland helemaal vernieuwen en een nieuwe stuw bouwen. Deze stuw is breder dan de voorgaande en werkt automatisch. Door de komst van de nieuwe stuw kan het water van de wispelturige Dender beter op peil gehouden worden. Ook bouwt de aannemer waterafvoerkokers onder het oostelijke stuweiland om de grotere capaciteit van de nieuwe stuw te kunnen opvangen. Deze fase is de meest ingrijpende en zal minstens twee jaar duren.

Nadien volgen de andere werken in de omgeving van de nieuwe stuw: de sluis wordt gemechaniseerd en er wordt ook een vistrap gebouwd zodat vissen in de toekomst zonder problemen langs de nieuwe stuw kunnen zwemmen. Daarnaast komt er ook een nieuw dienstgebouw en wordt de omgeving van het stuwcomplex heraangelegd. Fietsers en voetgangers krijgen een nieuwe voetweg en er komen extra zitbanken op het sluisplein. Deze ingrepen verhogen het comfort van de scheepvaart en maken de site aangenamer voor alle passanten

Jaagpad en voetweg afgesloten

Vanaf de start van de werken op 14 maart 2016 worden zowel de voetweg over de stuweilanden als het jaagpad in het verlengde van de Sasweg afgesloten voor fietsers en voetgangers. Dit is noodzakelijk voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers. Beide passages blijven afgesloten gedurende de totale duur van de werken. Er worden lokale omleidingen voorzien.

Informatievergadering op 1 maart

Op dinsdagavond 1 maart om 19.30 uur organiseert Waterwegen en Zeekanaal NV, in samenwerking met de stad, een informatievergadering over het project in jeugdhuis De Spiraal (Zakkaai 29, 9500 Geraardsbergen).

Foto – Stuw Geraardsbergen – Copyright Waterwegen en Zeekanaal NV