Cultuurprijs 2015 uitgereikt te Dilbeek

De Cultuurprijs 2015 van Dilbeek werd gisterenavond uitgereikt aan Bodegemenaar Piet Verhasselt. Een verrassing was dit allerminst gezien de winnaar traditioneel bekend gemaakt wordt eerder op het jaar namelijk op het jaarlijks Vlaams feest. Na dat de kandidatuur voor deze prijs werd ingestuurd door de bestuursleden van zijn eigen “Heemkring Bodeghave” twijfelde niemand in de Cultuurraad er nog aan dat Piet deze prijs zou krijgen. Het was huidig voorzitter van de Cultuurraad Luc Nys die samen met de Burgemeester Willy segers en schepen van Cultuur Diane van Hove de prijs mocht overhandigen.Image00012

Dat was trouwens ook de mening van Schepen van Cultuur Diane Van Hove die als eerste het woord nam. Zij had het onder meer over het tot stand komen van deze prijs en wou dat deze nog veel meer aandacht zou mogen krijgen. Zij wierp meteen ook een pluim richting huidig burgemeester Segers, toen Schepen van Cultuur. Hij was het die in 2009 voor het eerst deze prijs in het leven riep. De eerste winnaar was trouwens Piet zijn inmiddels veel te vroeg overleden broer en zeer begaafd fotograaf Miel.
Image00019

De Laudatio werd uitgesproken door vroegere gemeentesecretaris en boezemvriend Hubert Van den nest. Zij leerden mekaar beter kennen door de intense samenwerking van beiden tijdens het voorzitterschap waargenomen door Piet van CCD toen nog kortweg Westrand genoemd. Ook als toenmalig voorzitter van de Cultuurraad leerde Hubert hem kennen als een minzaam man steeds zoekend naar oplossingen waar iedereen zich kon in vinden.
Image00025
In zijn dankwoord hield Piet even stil bij zijn veel te vroeg overleden vrienden zoals Stanny Matheusen, Guido Vereecke en de onlangs overleden secretaris van zijn vereniging Heemkring Bodeghave Roger Verlie. Broer Miel werd uiteraard ook betrokken bij Piets dankwoord en hij droeg de prijs dan ook aan hen op.
Image00026
Even werd het emotioneel te machtig voor Piet toen hij zijn eigen Therése bedankt voor de vele uren dat zij alleen thuis zat terwijl hij weer op vergadering zat van één of andere Bodegemse of Dilbeekse vereniging. Maar even een paar keer slikken en Piet ging op zijn elan verder met te zeggen dat hij het een hele eer vond dat verschillende sprekers hem ei zo na “Heilig” verklaarden zelfs voor zijn dood.
Image00018
De volgende in het rijtje van sprekers was bestuurslid van Heemkring Bodeghave Luc Zelderloo. Ook hij had het over Piet zijn orde en netheid en zijn kwaliteiten als archivaris. Hij stelde zelfs voor om  het archiveren tot een olympische discipline te verheffen. Ook hij had niks dan lof voor Piet zijn inzet en gedrevenheid voor “zijn” heemkring.
Image00033
De laatste die het spreekgestoelte mocht bestijgen om Piet te bewieroken was huidig voorzitter van CCD Frans De Boeck. Hij had het over hun schooltijd samen als leraar en  het vechten tegen het onrecht van die tijd. Hun vele vakanties met beide families. En natuurlijk hun hechte vriendschap dat daardoor ontstond.
Image00028
(Tussen de sprekers door was er steeds een gesmaakt optreden van Arjoun uit Pamel)
In ieder geval was er één conclusie die je na de verschillende sprekers over Piet kon trekken, dat hij een sociaal, bewogen, vriendelijk en innemend man is waar iedereen terecht kan. Ook dat hij bekend staat als bruggenbouwer en een wandelende encyclopedie is geen geheim. Dat iedereen de prijs aan Piet gunde bewees de volle feestzaal gevuld met vrienden en familie in Westrand, de cultuurtempel waar hij zolang voorzitter van is geweest. Piet ook wij willen je via deze weg van harte feliciteren voor de behaalde prijs!
Image00002

Meer foto’s – Klik hier.