...

Wie betaalt slachtoffers treinramp Wetteren

wetterenWie betaalt slachtoffers treinramp Wetteren?

Het onderzoek naar de oorzaak van de treinramp in Wetteren loopt nog steeds en de eerste resultaten laten op zich wachten. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot. Uyttersprot hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt in het dossier.

Bij de treinramp in Wetteren op 4 mei 2013 ontspoorde een goederentrein met chemische stoffen aan boord. De machinist had een sein genegeerd en reed ook dubbel zo snel als toegelaten. De lichamelijke, emotionele en materiele schade was immens. Het parket van Dendermonde zou de machinist normaal strafrechtelijk vervolgen. Maar op 23 juli van dit jaar kregen alle betrokken partijen een brief van het gerecht met de melding dat de bestuurder was overleden na een complicatie bij een medische ingreep.

Vergoeding slachtoffers
N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot ondervroeg minister van Justitie Koen Geens en minister van Infrastructuur Jacqueline Galant omtrent dit dossier. “Ik wou een nieuwe stand van zaken. De hamvraag is voor mij of en hoe de slachtoffers zullen vergoed worden. En ook: wie gaat deze schade betalen?”

DB Schenker, de vervoersmaatschappij, vroeg enkele weken geleden nog een bijkomend technisch onderzoek, onder andere naar de staat van de wissels van de sporen op het moment van het ongeluk. “Minister Geens bevestigde mij dat het onderzoek nog altijd loopt”, legt Uyttersprot uit. “We moeten echter wachten op de eerste resultaten.”

Minister Galant daarentegen benadrukte dat er op dit moment nog geen element is dat wijst op de aansprakelijkheid van Infrabel. Als Infrabel aansprakelijk zou blijken, dan heeft het bedrijf geen financiële buffer om dit op te vangen.

Aantal burgerlijke partijstellingen?
Uyttersprot vroeg aan minister Geens ook een stand van zaken omtrent het aantal burgerlijke partijstellingen. “Daaruit blijkt dat er op dit moment 11 burgerlijke partijen in het geding zijn”, zegt Uyttersprot. “Maar dit aantal zegt niets over de nog te verwachten burgerlijke vorderingen die voor de rechtbank gesteld kunnen worden. 550 personen hebben het statuut van geregistreerde benadeelde aangenomen, dus het is te verwachten dat daar burgerlijke vorderingen uit zullen voortvloeien.”