Homans lanceert leerplatform Nedbox voor anderstaligen

homansVlaams minister Homans lanceert digitaal leerplatform Nedbox voor anderstaligen

Vandaag lanceert Vlaams minister van Inburgering en Integratie Liesbeth Homans (N-VA) in samenwerking met de KU Leuven en de VRT het digitaal leerplatform ‘Nedbox’.

Het platform biedt anderstaligen de kans om op een creatieve en leuke manier de Nederlandse taal te leren. “Een goede kennis van het Nederlands verhoogt de zelfredzaamheid en maakt mensen minder afhankelijk van derden”, aldus minister Homans. “Het is duidelijk dat het een hefboom is voor een volwaardige participatie aan onze samenleving en succesvolle integratie.”

Naast het inzetten op een behoeftedekkend aanbod cursussen NT2 – het ‘formele’ aanbod waarmee de noodzakelijke basis wordt gelegd – wil minister Homans ook inzetten op het leren van Nederlands op een informele manier, buiten het leslokaal. “Ik heb dan ook beslist om de nodige middelen vrij te maken om Nedbox te ondersteunen”, aldus minister Homans. “We voorzien hiervoor in totaal 225.000 euro.” Daar komt nog eens 225.000 euro bij vanuit het Europese Asiel- en Migratiefonds.

netboxActuele invalshoek
We hebben al een hele weg afgelegd in het versterken van de Nederlandse taalkennis bij anderstaligen. Zo is sinds september 2014 het taalniveau Nederlands dat we verwachten van inburgeraars in hun inburgeringstraject opgetrokken naar niveau A2 en worden De Huizen van het Nederlands in het najaar 2015 ingekanteld in de Agentschappen Integratie en Inburgering voor een nog betere dienstverlening. “Daarnaast is het ook belangrijk om de vaardigheden die men in de klas opdoet, verder te kunnen oefenen en ontwikkelen”, aldus minister Homans. “Via Nedbox, die een actuele invalshoek heeft, creëren we op een leuke en moderne manier oefenkansen.”

De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. “Zowel laag- als hooggeschoolde anderstaligen kunnen iets opsteken van het digitaal leerplatform.”

www.nedbox.be