Speciale veiling ter ere van 68 jaar Nero

0
1040

neroSpeciale veiling ter ere van 68 jaar Nero, onder andere originele tekeningen van Marc Sleen geveild

Het is deze maand precies 68 jaar geleden dat het allereerste Nero-album van de inmiddels 92-jarige striptekenaar Marc Sleen werd gepubliceerd. Het gaat om het album ”Het geheim van Matsuoka”, dat in 1948 verscheen onder de naam ‘De avonturen van detectief van Zwam’. Frappant detail is dat Nero in dit album slechts nog figurant is. Online veilinghuis Catawiki organiseert ter ere van de verjaardag van dit album week een speciale Marc Sleen/Nero veiling. Tijdens de veiling komen in totaal 135 bijzondere objecten onder de hamer waaronder originele striptekeningen en pagina’s, zeldzame Nero-albums en curiosa. Eén van de topstukken van de veiling is een originele pagina uit dit allereerste Nero-album. Volgens veilingmeester Jacques Pels is de pagina een echt museumstuk. ”Het is een originele pagina van het allereerste Nero-album en kan inmiddels wel beschouwd worden als cultureel Belgisch erfgoed.” De verwachting is dat de pagina ruim 3.500 euro zal opbrengen.

Unieke veiling
Veilingmeester Pels geeft verder aan dat het een bijzondere veiling is. ”Het komt regelmatig voor dat er werk van Marc Sleen op onze veilingen wordt aangeboden, maar zoveel zeldzame objecten op één veiling tegelijk zie je eigenlijk nooit. Zo veilen we onder andere ook een levensgroot kunstbeeld van Nero waar slechts 3 exemplaren van zijn gemaakt. Marc Sleen was zelf bij de totstandkoming van het beeld betrokken. Eén van deze beelden staat inmiddels gereserveerd voor het Belgisch stripmuseum en de andere twee worden geveild, waarvan nu dus de eerste.” Een ander topstuk van de veiling is een eerste druk van het album ‘Beo de verschrikkelijke’ dat in 1952 werd gedrukt op heel dun papier waardoor het album zeer zeldzaam is geworden. Tot slot verwacht de veilingmeester een hoge opbrengst voor een originele cover die Marc Sleen tekende voor het Paasnummer van de Vlaamse krant ‘Ons Zondagsblad’ uit 1950. Inmiddels staat het bod op 3.000 euro.

De Marc Sleen/Nero veiling eindigt op zondag 11 oktober vanaf 20:00 uur. De veiling is te bekijken op www.catawiki.be/marcsleen