Bootmigranten terug naar veilige Turkse havens ?

turkijeNa N-VA kiest ook Europa voor pushbackbeleid en wil eventueel bootmigranten terug naar veilige Turkse havens brengen

De Europese Commissie werkt samen met Turkije aan een actieplan om de asielstroom naar Europa in te perken. Centraal daarin staan ook het invoeren van zogenaamde ‘pushbacks’ naar veilige havens in Turkije. Europa wil daarvoor de Turkse en Griekse kustwacht inschakelen. In ruil krijgt Turkije Europese middelen om nieuwe asielcentra uit te bouwen.

Sander Loones, Europees Parlementslid en ondervoorzitter van de N-VA, reageert tevreden: “Toen wij de pushbacks naar veilige havens in Turkije een maand geleden voorstelden, waren de algemene reacties negatief. Ze zouden in strijd zijn met de internationale wetgeving, was de kritiek. Nu erkent Europa dat dit een noodzakelijk instrument is om tot een effectieve, maar menselijke aanpak van deze asielcrisis te komen.”

Helga Stevens benadrukt dat pushbacks noodzakelijk zijn voor een humanitair asielbeleid: “Als we actief bootmigranten terugbrengen naar veilige Turkse havens, zullen minder asielzoekers de levensgevaarlijke oversteek in gammele bootjes wagen. Zo beperken we de instroom naar Europa en verlagen we de risico’s voor de asielzoekers. De Middellandse Zee mag geen massagraf meer vormen.”