...

Wandelen tussen Berlare en Dendermonde

Wandelnetwerken – 100 km wandelen langs knooppunten in het Scheldegebied tussen Berlare en Dendermonde

Wandelliefhebbers kunnen voortaan wandelen langs nieuwe wandelnetwerken in Oost-Vlaanderen.

Het wandelnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer telt zo’n 100 km uitstekende wandelpaden in de buurt van het Donkmeer in Berlare en het stuk natuurpracht wat verderop, langs de Schelde richting Dendermonde. Het werd gerealiseerd met financiële steun van Toerisme Vlaanderen en ging zaterdag officieel open in het kasteel van Berlare.

Met het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer (fase 1) huldigde gedeputeerde voor toerisme Eddy Couckuyt zaterdag het zesde wandelnetwerk op Oost-Vlaamse bodem officieel in. Het nieuwe wandelnetwerk is het tweede netwerk dat door het Oost-Vlaamse deel van de toeristische regio Scheldeland loopt. Het sluit quasi naadloos aan op In het land van Stille Waters, het wandelnetwerk van ruim 260 km tussen Dendermonde en Antwerpen.

Groene rust in een meander van de Schelde

Rond de toeristische trekpleister het Donkmeer en langs de Schelde tussen Berlare en Dendermonde selecteerde Toerisme Oost-Vlaanderen, in samenwerking met het regioteam Scheldeland en de steden en gemeenten in de regio, de mooiste en veiligste wandelpaden. Deze werden op kaart gezet en via knooppunten samengevoegd tot een samenhangend en in beide richtingen bewegwijzerd wandelnetwerk van ongeveer 100 km. De mogelijkheden voor wandelaars zijn legio: met de netwerkkaart bij de hand kunnen zij telkens opnieuw hun tochten op maat uitstippelen, volledig volgens eigen inspiratie en interesses. Zin in een zondags ommetje met het gezin rond het Donkmeer of liever een langere natuurtocht die meer geoefende benen vereist? Het flexibele knooppuntensysteem geeft de mogelijkheid de afstanden eenvoudig naar alle wensen aan te passen.

Via de knooppunten worden een hele reeks bezienswaardigheden en natuurparels met elkaar verbonden. Tot de bekendste trekpleisters behoren het Donkmeer (het op één na grootste meer van Vlaanderen), het recreatiedomein Nieuwdonk, de oude Scheldemeander Berlare Broek, het kasteelpark van Berlare en het veer Appels-Berlare. Maar ook de misschien minder gekende groene gebieden langs het wandelnetwerk zijn het ontdekken waard. De gecontroleerde overstromingsgebieden Scheldebroeken en Paardeweide bijvoorbeeld, die adembenemende uitzichten bieden, het bos- en rivierduinencomplex Heidemeersen en de oude Scheldemeander Berlarebroek. Ruimte, water, groen en rust zijn hier de belangrijkste troeven, naast natuurlijk dé culinaire specialiteit van Scheldeland: een lekker bord paling met een streekbiertje erbij.

Bij het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer hoort een handige kaart op scheurvrij en waterbestendig papier. Op de kaartzijde staan alle paden en knooppunten vermeld, de achterzijde wijst wandelaars de weg naar een tiental niet te missen plekjes.

Gratis inspiratiegids als extraatje

Bij elke wandelkaart zit een gratis wandelboekje in pocketformaat, vol tips en weetjes over het wandelnetwerk en Scheldeland, plus drie uitgestippelde suggestieroutes. Wandelaars die even geen inspiratie hebben of toch liever eerst een kant-en-klare tocht willen proberen, kunnen daarmee meteen op stap.

Bij elke wandelroute staan een handvol zie- en doe-tips, naast enkele cafés of restaurants waar het onderweg prettig uitblazen is.

Fase 2 in voorbereiding

Intussen startte Toerisme Oost-Vlaanderen met de voorbereidingen voor fase 2 van het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer. Dat zal 60 km extra wandelpaden toevoegen op het grondgebied van de gemeenten Berlare, Wetteren, Laarne en Wichelen. Lancering ervan is gepland voor 2017.

De wandelnetwerkkaart Kalkense Meersen – Donkmeer + gratis inspiratiegids is voor €6 te koop via www.tov.be/webshop.

Nog een nieuw wandelnetwerk: Meetjeslandse Bossen

Volgende week zaterdag 26 september gaat nog een nieuw Oost-Vlaams wandelnetwerk open: het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen. Ruim 230 km wandelpaden verbonden via het knooppuntensysteem leiden wandelaars door de drie grote bosgebieden van het Meetjesland: het Landschapspark Drongengoed in Ursel, Het Leen in Eeklo en de Lembeekse Bossen. Ook bij dit wandelnetwerk hoort een stevige wandelkaart op scheurvrij papier en een gratis inspiratiegids met 3 kant-en-klare wandellussen, streekinfo, stops en tips voor onderweg.

7 x wandelen langs knooppunten in Oost-Vlaanderen

Vanaf eind deze maand telt de provincie Oost-Vlaanderen 7 uitstekende wandelnetwerken: In het land van Stille Waters in het noordoosten van de provincie, Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen in de driehoek Oudenaarde-Ronse-Kluisbergen, Meetjeslandse Kreken in het noordelijke Meetjesland vlakbij de Nederlandse grens, het wandelnetwerk Pajottenland dat zich uitstrekt tot in Ninove en Geraardsbergen, Bulskampveld op de grens van West- en Oost-Vlaanderen, Kalkense Meersen-Donkmeer in de Scheldemeander tussen Berlare en Dendermonde, en Meetjeslandse Bossen, door de 3 grote bosgebieden van het Meetjesland. Toerisme Oost-Vlaanderen heeft plannen voor de realisatie van nog meer wandelnetwerken in de provincie.