...

Tips om de laptop van uw kind te beveiligen

computerNu de school pas begonnen is en veel tieners hun eigen laptop krijgen is het best de laptop van uw kind te beveiligen

1 september betekent in veel huishoudens niet alleen dat er nieuwe boekentassen en kleurpotloden aangeschaft moeten worden, maar ook steeds vaker dat kinderen en tieners een eigen laptop of tablet krijgen om hen te helpen bij het maken van hun huiswerk. Ongewild worden veel kinderen en tieners via hun eigen laptop het slachtoffer van hacking, malware, virussen of identiteitsdiefstal. Een goede beveiliging is dan ook cruciaal! Dat blijkt uit een onderzoek van Antivirusspecialst BullGuard.

Uit een rondvraag van onafhankelijk onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van BullGuard bij 1.000 Belgen blijkt dat 97% van de ouders zich ervan bewust is dat hun kind via een eigen laptop slachtoffer kan worden van hacking of malware. 76% investeert daarom in antivirussoftware. En nog eens 25% heeft thuis afspraken rond internetgebruik. Slechts 15% van de Belgische ouders onderneemt helemaal geen actie. De bovenstaande maatregelen zijn alvast prima maar het kan nog altijd beter. En dus lijstte BullGuard een aantal bijkomende tips op om je kinderen online optimaal te beschermen:

  • Informeer je kinderen over het bestaan van malware en leer ze dat ze best niet op pop-ups of vreemde links in emails klikken.
  • Online pesten komt erg veel voor bij kinderen en tieners. Praat hierover met je zoon of dochter en leg hen uit dat het niet oké is om gemene dingen over klasgenoten op social media te zetten en dat ze, indien ze zelf gepest worden, altijd bij jullie mogen komen aankloppen.
  • Het internet staat vol met sites waar je illegaal muziek of films kan downloaden. De verleiding om dit te doen kan er groot zijn bij tieners. Let daar dus ook goed mee op want ook via illegale downloadsite komt er erg gemakkelijk malware op je computer binnen.
  • Leg aan je kind of tiener uit dat ze nooit wachtwoorden mogen delen. Ook niet met hun beste vriend of vriendin. Hetzelfde geldt voor het doorsturen van foto’s of persoonlijke info. Vertel je kinderen dat ze nooit persoonlijke gegevens op social media mogen delen met mensen die ze niet kennen.
  • Wil je graag wat meer controle over het surfgedrag van je kinderen? Zet dan een computer in de living of keuken. Zo kan je als ouder mee een oogje in het zeil houden.