Verpleegkundescholen zetten rode neus op

rode neuzendagVerpleegkundescholen zetten rode neus op

Meer dan 3500 studenten en personeelsleden HBO verpleegkunde zetten op 1 september een rode neus op om aandacht te vragen voor jongeren met psychische problemen. Hun actie kadert binnen de Rode Neuzen Dag die op 5 december 2015 zal georganiseerd worden door VTM, Q-music en Belfius.

Het doel?
Geld inzamelen voor meer psychologische hulp aan jongeren.

Hoe?
Door lekker gek te doen.

De HBO5-opleiding verpleegkunde (hoger beroepsonderwijs) wordt ingericht door scholen voor verpleegkunde. De verpleegkundescholen in Vlaanderen bundelen de krachten om hun signaal extra krachtig te maken. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar zetten alle studenten en docenten verpleegkunde om vijf voor twaalf een rode neus op. Zo willen ze het taboe rond psychische problemen doorbreken en met humor de problematiek bespreekbaar maken. Met het ingezamelde geld kunnen jongeren vroeger geholpen worden zodat problemen niet erger worden.
Waarom precies om vijf voor twaalf? Omdat het voor sommige jongeren echt hoog tijd is om meer hulpverlening te krijgen. Bovendien verwijst 5-12 naar de grote slotshow die op 5 december plaatsvindt op radio en televisie.

“We willen niet blind zijn voor de psychische problemen waar veel jongeren mee te kampen hebben”, klinkt het vanuit de verpleegkundescholen. “Niet alleen komen onze studenten via de vele stages in aanraking met personen met een psychische kwetsbaarheid, we ervaren dat ook onze eigen studenten wel eens mentale moeilijkheden hebben. Hoe vroeger jongeren geholpen worden, hoe beter. Daarom zetten wij op 1 september massaal onze rode neus op.”
Eén rode neus kost drie euro. “Als je weet dat je met 100 rode neuzen één jongere kan helpen, dan maken wij met onze studenten en docenten verpleegkunde een groot verschil voor meer dan 35 jongeren. Dat is een groot aantal en we zijn daar trots op.”

De deelnemende scholen zijn:

– Benedictuspoort Gent
– HBOV Brugge-Oostende
– Hoger Instituut Verpleegkunde Sint-Elisabeth Turnhout
– Instituut voor Verpleegkunde Gent
– Ic Dien Roeselare
– RHIZO School voor verpleegkunde Kortrijk
– Sint-Aloysiusinstituut voor verpleegkunde Lier
– Sint-Augustinusinstituut Aalst
– Sint-Franciscusinstituut Leuven
– Sint-Norbertusinstituut Antwerpen
– Vesaliusinstituut Brugge – Oostende

WAT IS RODE NEUZEN DAG?
1 op de 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen, dikwijls met zware gevolgen. Daarom organiseren VTM, Q-music en Belfius op zaterdag 5 december 2015 de eerste Rode Neuzen Dag. Samen met jou en heel Vlaanderen willen we geld inzamelen voor een betere opvang van jongeren met psychische problemen. Door te lachen en samen gek te doen. Hoogtepunt van de actie: zaterdag 5 december. Op die dag is er de grote slotshow met heel wat acteurs, comedians en artiesten in een ongeziene humormarathon op radio en televisie.

HET RODE NEUZEN FONDS
De opbrengst van Rode Neuzen Dag gaat naar het Rode Neuzen Fonds, dat wordt beheerd door een onafhankelijk bestuurscomité bij de Koning Boudewijnstichting. De stichting gebruikt het geld om allerlei initiatieven te ondersteunen die hulp bieden aan jongeren met psychische problemen.