Kamernest nestelt zich in de huiskamers van het Rabot

kamernestPerformancefestival Kamernest nestelt zich in de huiskamers van het Rabot

Op 25 en 26 juli, tijdens het laatste weekend van de Gentse Feesten, openen enkele Rabotbewoners hun deuren voor het publiek om hen te laten genieten van dans, theater, muziek of andere creaties die hun huiskamer inpalmen. Straatwoordenaar vzw en performer/theatermaker Katrijn De Cooman selecteerden 10 geknipte performances uit een reeks inzendingen. Kamernest is een platform voor artiesten en geeft tegelijkertijd de bewoners van de Rabotbuurt de gelegenheid om de buren een bezoekje te brengen.

Op zaterdag en zondag zullen om 14u en om 19u telkens 2 begeleide tours in het Rabot starten, waarbij ervaren vertellers de deelnemers door de Rabot wijk gidsen. Met hun verhalen laten ze de bezoekers de kleinste hoekjes van de buurt ontdekken en hoppen ze van de ene huiskamer naar de andere. Achter sommige gevels zitten performers in spanning te wachten om hun beeldende installatie te tonen, een op maat gemaakte dansvoorstelling te presenteren of een glimlach op het gezicht te doen verschijnen tijdens een comedy optreden.

Straatwoordenaar vzw zet zich sinds begin dit jaar in voor de Gentse buurten door huiskamerevents te organiseren met een dubbel doel: de bewoners dichter bij elkaar brengen en artiesten de kans geven om zich te uiten in een gezellige setting. Saidjah Coudenys, één van de trekkers van de vzw, ziet Kamernest als de ideale afsluiter van hun eerste half jaar als organisatie. “We zijn met zowel de buurtbewoners als organisaties in het Rabot gaan praten om dit theater-en performancefestival te kunnen realiseren. Mensen dichter bij elkaar brengen is altijd één van de belangrijkste aspecten geweest van de Gentse Feesten. Back to the roots van het festival en een buurt die buiten de feestenzone ligt terug op de kaart zetten, daar gaat het ons om.”

Katrijn De Cooman, studente autonome vormgeving aan het KASK en performer/theatermaakster, maakte samen met Saidjah een selectie uit de talloze inzendingen. “We hebben gezocht naar een goede mix tussen het sociale en artistieke aspect van ons concept. Zo bieden we een platform voor beginnende en professionele kunstenaars. Voor ons is er geen onderscheid. Zolang het werk getuigt van een grote passie en oprechtheid, past het binnen onze visie. Mensen uit het Rabot en andere bezoekers zullen gedurende die twee dagen kunnen proeven van uiteenlopende performances. We schotelen ze een divers menu voor die samen een rijkelijk geheel vormen.”

Wil u graag meer weten over Kamernest? Surf dan naar straatwoordenaar.be

Inschrijven voor het namiddag-of avondprogramma kan via [email protected]