200 renners starten op De Muur aan de Transcontinentale Race

transcontinental

200 renners starten op De Muur aan de Transcontinentale Race

Vrijdag 24 juli om middernacht starten 200 wielerfanaten vanop De Muur van Geraardsbergen aan een machtig zware race naar de Turkse hoofdstad Ista

nbul: de Transcontinental Race. Toerisme Vlaanderen en de stad Geraardsbergen konden de organisatoren van deze race overtuigen om deze derde editie vanop een monument in wielerbestemming Vlaanderen op gang te schieten. 100 fakkels zullen de Muur vrijdagnacht sfeervol verlichten bij het vertrek van de renners. Na een plaatselijke ronde in Geraardsbergen beklimmen ze de Kapelberg en storten ze zich in een waanzinnig fietsavontuur.

De deelnemers moeten in amper twee weken maar liefst 4000 kilometer doorheen Europa afleggen. De snelsten worden al na 7 à 8 dagen op de Bosporus verwacht. Er is geen vastgelegd parcours, er zijn enkel 4 verplichte controlepunten: de Mont Ventoux (Frankrijk), de Strada dell’ Assietta (Noord-Italië), Vukovar (Kroatië) en Mount Lovcen (Montenegro). De renners stippelen zelf hun route uit en mogen onderweg geen assistentie krijgen. Ze moeten zich redden met wat ze bij de start meenemen en onderweg kunnen kopen.

Vorig jaar won een Vlaming de tweede editie na een rit van 3800 km in net geen 8 dagen. Het aantal deelnemers voor de derde editie is verdubbeld tot bijna 200, afkomstig uit 25 landen. Zij moeten dagelijks minstens 260 km afleggen om binnen de 15 dagen te kunnen finishen. Onderweg zullen ze ook zo’n 40 000 hoogtemeters overwinnen. Alle deelnemers dragen een satellietontvangertje bij zich dat hun positie elke 5 minuten doorgeeft. Op de website van de Transcontinental Race kunnen de organisatie, maar ook familie en vrienden, de vorderingen van de renners van nabij volgen. De wedstrijd leeft vooral sterk op social media onder wielerfanaten. (twitter.com/@transconrace, #TCR2015 en facebook.com/transconrace)

Dat de Transcontinental Race dit jaar start op De Muur in Geraardsbergen zal de bekendheid van Vlaanderen bij een internationaal wielerpubliek zeker ten goede komen. Dat is dan ook de reden waarom Toerisme Vlaanderen en de stad Geraardsbergen de organisatoren konden overtuigen om dit jaar de race niet in Londen maar op de mythische Muur in de Vlaamse Ardennen (bekend om haar ‘cobles and bergs’) te laten beginnen. De vele volgers van de race krijgen zo de boodschap mee dat het in Vlaanderen het hele jaar door interessant fietsen is, niet enkel in de periode van de voorjaarsklassiekers.

Praktische informatie

vrijdag 24 juli 2015
Vanaf 22u: geen auto’s meer toegelaten op De Muur
23u30: renners aan de start bovenop de Kapelberg voor foto’s en farewell. Fakkels worden aangestoken.
24u: start Transcontinental Race 2015 bij het luiden van de kapelklok. Alle renners maken een kort rondje via de Guilleminlaan, Verhaegelaan, Gasthuisstraat, Grotestraat, Brugstraat, Markt en Vesten. Daarna beklimmen ze De Muur.