...

Malware richt zich op financiele transacties

gsmRuim de helft van de Android-malware richt zich op financiële transacties

G DATA Mobile Malware Rapport: Bijna 5.000 nieuwe schadelijke codes voor mobiele platformen per dag

Mobiel bankieren en online shopping zit in de lift. Een jaar geleden becijferde De Nederlandse Bank dat in Nederland één op de vier volwassenen gebruik maakt van mobiel bankieren. Deze trend is cybercriminelen niet ontgaan, zo blijkt uit de analyse van de malware-onderzoekers van het G DATA SecurityLab. Meer dan 50% van de nieuwe malware voor mobiele apparaten in het eerste kwartaal van dit jaar heeft een direct financieel doel. De analisten ontdekten 440.000 nieuwe stuks malware voor Android in het eerste kwartaal van het jaar. Dat betekent dat er gemiddeld elke 18 seconden een nieuwe bedreiging voor Android bijkomt. Dit en meer is terug te vinden in het G DATA Mobile Malware Report, dat te downloaden is via https://secure.gd/dl-en-mmwr201501.

“Het gebruik van smartphones en tablets voor internetbankieren stijgt snel. Met zijn dominante marktpositie komt vooral Android in het vizier van cybercriminelen. Het is dan ook geen verrassing dat speciaal voor dit besturingssysteem financiële malware zoals banktrojanen ontwikkelen en verspreiden,” zegt Christian Geschkat, G DATA Mobile Solutions Product Manager. “We verwachten dan ook een forse toename van financieel gemotiveerde malware voor Android in het komende jaar.”

Toename financieel gemotiveerde Android-malware

Mobiel bankieren maakt een grote groei door. Dit heeft ook effect op Android-malware. G DATA’s beveiligingsexperts hebben vastgesteld dat minimaal 50% van de nieuwe malware een financieel doel heeft en gebruik maakt van banktrojanen en/of SMS-trojanen.

G DATA vond 440.267 nieuwe Android-malware samples in het eerste kwartaal van 2015. Dit betekent een toename in groei van 6,4% vergeleken bij het vierde kwartaal van 2014 (413.871). Vergeleken met het eerste kwartaal van 2014 (363.153) is de groei nog groter: 21 procent.

Verdere vooruitzichten

– Grote toename van nieuwe malware voor Android in 2015

– Internet of Things geeft nieuwe mogelijkheden voor malwareschrijvers. ‘Slimme’ apparaten zullen dan ook steeds vaker worden aangevallen door cybercriminelen.

Het gehele G DATA Mobile Malware Report is te downloaden via: https://secure.gd/dl-en-mmwr201501.