Hittegolf – neem uw voorzorgen

warm weerEr is een hittegolf op komst, dus neem uw voorzorgen.

Het is absoluut noodzakelijk niet enkel de wagen maar ook de mensen in die wagen koel te houden. We stellen vast dat mensen nog altijd onvoldoende drinken in een warme auto. Het is ontstellend dat sommigen geen flesjes water bij zich hebben in de auto. In een file of bij pech langs de weg kan dat nefast zijn voor uitdroging, zeker bij jonge kinderen. Een oud maar efficiënt middel zijn verfrissingsdoekjes of gewoon een nat washandje. Verder ramen afschermen met zonneschermpjes en bij lange ritten extra pauzes inlassen.

Tijdens de zomer worden veel honden, katten en andere huisdieren in een hete auto achtergelaten met helaas vaak de dood tot gevolg. Neem voldoende drinken mee en zorg dat je het koel kan bewaren, dit zowel voor jezelf als voor je huisdier. Tijdens een lange rit in de auto kun je je hond verkoeling geven door een kleine autoventilator vlakbij de hond te bevestigen. Meer tips voor honden bij warm weer.

Touring vraagt de airco niet meteen aan te zetten na het starten van de motor. Dat vergt immers heel veel energie van de batterij. Raadt daarom aan eerst de cabine af te koelen door een aantal minuten met de ramen open te rijden. En als men de airco aanschakelt, de temperatuur niet lager dan 24° in te stellen. Anders wordt het verschil tussen buiten en binnen veel te groot voor de gezondheid en neemt de airco bovendien alle energie weg van de batterij.

Activeer ook het knopje voor circulatie van de binnenlucht zodat het systeem steeds afgekoelde binnenlucht opneemt en niet de hele tijd warme lucht van buiten moet afkoelen. Dat verhindert dat het koelingssysteem defect raakt. Vooral in files wanneer de motor niet kan afkoelen door de wind is dit een reëel gevaar.

Gevaar voor banden.
Versleten of te weinig opgepompte banden laten het bij deze temperaturen sneller afweten. Zeker op reis, als het gewicht van de wagen hoger is dan normaal.

Bron: Politie Aalst – Touring