Bekende auteurs geven tips en advies in Oostende

vulpenBekende auteurs geven tips en advies op Schrijfdag in Oostende

“Er is geen mooiere metafoor voor het leven en de zoekende mens dan de zee en haar zwalpende matrozen.” Zeerot en auteur Bart Plouvier raadt elke schrijfliefhebber een inspirerende trip aan naar de Schrijfdag in Oostende aanstaande zaterdag 25 april. Samen met Bart Plouvier kapen schrijfliefhebbers zeilschip De Nele om verhalen te gaan schrijven op zee. Daarnaast biedt Creatief Schrijven vzw mensen met schrijfambitie een gevarieerd programma aan in CC De Grote Post. Bekende auteurs als Peter Verhelst, Delphine Lecompte, Charlotte Mutsaers, Bavo Dhooge en Jef Aerts delen hun kennis in schrijfworkshops, lezingen en panelgesprekken. Piv Huvluv vertelt over humor op de planken, Ish Ait Hamou over storytelling en Tinneke Beeckman zet deelnemers aan tot filosofisch schrijven. Wie wil, kan een manuscript presenteren aan een uitgever of feedback krijgen op een vooraf ingestuurde tekst. De Schrijfdag eindigt in Vrijstaat O. met een speciale editie van het laagdrempelige podium De Sprekende Ezels. Meer dan 200 mensen kochten al een ticket. Online inschrijven kan nog tot en met 22 april op www.creatiefschrijven.be.

Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, haalt met de jaarlijkse Schrijfdag beginnende en semi-professionele schrijvers uit hun schrijfisolement en biedt hen de kans om literair bij te tanken via een batterij workshops, lezingen, feedbackmomenten en gesprekken met auteurs en experten uit de literaire sector. De achtste editie vindt plaats aanstaande zaterdag 25 april in CC De Grote Post in Oostende.

Programma

Op het programma staan dit jaar 16 verschillende schrijfworkshops en lezingen; onder meer ‘Reisverhalen schrijven op zee’ met Bart Plouvier en ‘Rap en poëzie’ met Delphine Lecompte en rapper Ozi One. Uiteenlopende literaire genres komen aan bod: van column schrijven over humor op de planken tot fantasy en filosofisch schrijven. Stand-up comedyman Piv Huvluv, storyteller Ish Ait Hamou, o.a. bekend van So you think you can dance, en Jef Aerts geven hun schrijfgeheimen prijs tijdens een lezing. Geïnteresseerden komen meer te weten over de samenwerking tussen schrijver en illustrator bij prentenboeken, de mogelijkheden van het nieuwe non-fictie genre longreads en DIY-uitgeven. Peter Verhelst vertelt over zijn schrijfproces en Charlotte Mutsaers ontvangt een beperkt groepje schrijfliefhebbers in Hotel du Parc. Floortje Zwigtman, die in haar workshop op research-avontuur trekt, licht alvast een tip van de sluier:

“Schrijf met al je zintuigen. Laat je lezers niet alleen zien en horen, maar ook ruiken, proeven en voelen.”

Wie wil, krijgt feedback op een vooraf ingestuurde tekst of kan een pitch doen bij een uitgever. De voorbije jaren vonden zo al verschillende mensen de weg naar een echte publicatie van hun boek.

De Schrijfdag biedt ook literair vermaak: een scrabbletoernooi op een levensgroot spelbord, een boekswap of schrijven over de zee in de Schrijverscaravan op de dijk.

Wedstrijd: de zin van je leven

Creatief Schrijven vzw gaat tijdens de Schrijfdag ook op zoek naar de mooiste zin. Meer dan 160 schrijfliefhebbers stuurden de zin van hun leven in. Radiopresentatrice Barbara Rottiers en auteur Gie Bogaert selecteerden hun favoriete zinnen en kozen ook de jurywinnaar die een overnachting wint voor twee personen in Hotel du Parc. Typografe Geertrui Storms maakt van de zes geselecteerde zinnen een unieke reeks postkaarten die op de Schrijfdag wordt verspreid. Ook de deelnemers zelf kiezen op de Schrijfdag de zin van hun leven en beslissen zo wie de publiekswinnaar wordt.

De Provincie West-Vlaanderen is partner en reikt op de Schrijfdag de Provinciale Prijs Letterkunde/genre dramatische kunst uit. De Schrijfdag in schoonheid afsluiten kan tijdens het experimenteel laagdrempelige podium De Sprekende Ezels in Vrijstaat O. DJ ‘Monsieur Le Selecteur Jan Ducheyne speelt er ten dans, met zicht op zee.

Het volledige programma en inschrijven: www.creatiefschrijven.be/schrijfdag

Online inschrijven kan nog tot en met woensdag 22 april.

Deelnemen kost 45 euro (incl. ontvangstkoffie, lunch, rijk gevulde goodiebag en receptie)
Studenten betalen 40 euro.

De dag zelf aan de kassa betalen en aansluiten bij activiteiten waar nog plaats is, is mogelijk.