6 op 10 werkgevers laat onbeperkt surfen toe

computer6 op 10 werkgevers laat onbeperkt surfen toe. UNIZO over onderzoek internetgebruik: Surfen op het werk is kwestie van goede afspraken

Uit onderzoek van internetbeveiliger Olfeo blijkt dat we gemiddeld 50 minuten per dag privé-surfen, ofwel 25 dagen per jaar. Volgens UNIZO heeft het geen zin om (delen van het) internet op het werk te blokkeren. “Vandaag heeft zowat iedereen een smartphone of een tablet waar je mee kan surfen. In plaats van het internet te blokkeren of je er als werkgever tegen te verzetten, is het beter dit te erkennen en hierover goede afspraken te maken”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. UNIZO werkte zo’n IT-policy uit, met concrete afspraken en spelregels rond het gebruik van internet op het werk. “Zo vermijd je misverstanden en is er toch een vorm van controle”, aldus UNIZO. Uit eigen onderzoek blijkt trouwens dat 6 op 10 werkgevers zijn werknemers onbeperkt surfen laat op het internet. Slechts 16 procent blokkeert bepaalde sites voor zijn werknemers. 4 op 10 mag ook pagina’s bezoeken die niet met het werk te maken hebben, zolang de normale taken niet in het gedrang komen. Bijna een derde mag dat doen tijdens de pauze. De ondernemersorganisatie wijst er nog op dat werknemers kunnen fungeren als een online ambassadeur van het bedrijf. Zij kunnen positieve commentaar over het bedrijf posten op het net en “die publiciteit is beter dan elke vorm van marketing of reclame”.

De IT-policy omschrijft onder meer welk internetverkeer is toegelaten en welk niet. Zo is het niet toegelaten om te surfen naar strafbare sites, racistische opmerkingen te maken via het net of bedrijfsgevoelige informatie door te spelen. Daarnaast bevat de policy ook tips hoe je best omgaat met sociale media.

Internetverkeer werknemers controleren?

Een vraag die vaak opduikt, is of werkgevers het surfgedrag van de werknemers mogen controleren. De cao uit 2002 laat dit toe, maar enkel binnen bepaalde basisregels. Zo kan de controle enkel dienen om de belangen van de onderneming te beschermen en de intensiteit van de controle moet in verhouding staan tot die belangen. De werknemers moeten op voorhand ingelicht worden over de geplande controle en bij betwistingen moet de arbeidsrechter oordelen.