Veel volk op Visite in de Scheldekouter

expo visiteVeel volk op ‘Visite’ in de Scheldekouter

Op vrijdag 27 maart opende de expo Visite haar deuren in aanwezigheid van schepen van Cultuur Joris Vandenhoucke. Fotograaf Hendrik Braet van Linx+ heeft voor dit project over samenleven in de wijk Scheldekouter, buren gefotografeerd in elkaars woonruimte. ‘Door dit concept kunnen we de bezoekers meenemen op visite in een intrigerende en soms surrealistische kruisbestuiving. De expo illustreert ook hoe groot het contrast is tussen de monotonie van de gevels en de diversiteit van de binnenkamers’ licht de fotograaf toe. ‘En op een ogenblik dat bevolkingsgroepen worden verdeeld, vond ik het wel passend om een positief project omtrent samenleven te realiseren’.

‘De lokale culturele verenigingen Curieus en het Vermeylenfonds waren onmiddellijk voor het concept gewonnen’ vertelt Julien Vandenhoucke, bestuurslid in beide organisaties. ‘Mensen door kunst verenigen en versterken behoort tot onze kerndoelstelling. We zijn zeer blij met het resultaat en de enthousiaste reacties van bezoekers en bewoners.’

Dankzij de samenwerking met Samenlevingsopbouw werd het eenvoudiger om binnen de wijk mensen te vinden die aan het project wilden meewerken. ‘het project heeft echt geleefd binnen de wijk en aan elke foto kleeft tal van verhalen’ vertelt buurtwerksterk Marilène Fruytier. Zo verliet Bashir, een oudere man met pleinvrees toch zijn appartement om bij zijn buurman een foto te kunnen maken. En Rachelle nodigde wel 8 vriendinnen uit om samen op de foto te gaan, want ja ‘ik kan het goed vinden met zoveel mensen in de buurt, waarom mag ik dan maar op de foto met 1 iemand?’.

Hendrik Braet verklapt ook nog dat het concept, samen met een selectie van de foto’s uit Ronse, ook naar andere steden wordt geëxporteerd. Wie de expo gemist heeft krijgt nog een kans op het wijkfeest van de Scheldekouter dat op 6 juni zal doorgaan.