Vrijwilligers weten waarom

vrijwilligers Haaltert

Van 28 februari tot en met 8 maart loopt de week van de vrijwilliger. Met ruim 900.000 zijn ze in Vlaanderen, de mensen die zich onbezoldigd inzetten voor een goed doel. Tijd dus om hen figuurlijk de bloemetjes te zetten.

paulette loozeWe vinden ze in alle domeinen, denken we maar aan de vrijwilligers bij het Rode Kruis en Ziekenzorg, in rust- en verzorgingstehuizen, bij de jeugdbewegingen met hun enthousiaste leiders en leidsters, de (voor)leesoma’s in scholen en bibliotheken, zij die zich inzetten voor het natuurbehoud, de talloze mensen die zich engageren in het verenigingsleven. Dit zijn maar enkele voorbeelden en iedereen kan deze lijst ongetwijfeld aanvullen.

Waarom doet iemand aan vrijwilligerswerk, wat is de drijfveer om zomaar tijd vrij te maken voor anderen ?

Belg.be ging op deze druilerige dinsdag in Haaltert op zoek naar antwoorden en vond ze in het HOC De Fransman te Heldergem waar Paulette Looze (gemeenteraadslid voor N-VA) als vrijwilliger de permanentie verzorgt gedurende een aantal halve dagen per maand en ons graag te woord stond.

“We zijn met een tiental vrijwilligers op dit ogenblik. Samen met een vaste coördinatrice bouwen we het HOC stilaan uit tot een volwaardig dienstencentrum. We zorgen er onder meer voor dat mensen in het HOC terecht kunnen voor wat ontspanning, voor een gezellige babbel, voor een warme maaltijd, een leuke film of een informatief moment. We richten ons vooral – maar niet uitsluitend – op senioren. Het is de bedoeling om hen uit hun isolement te halen of te vermijden dat ze vereenzamen.”

“Waarom ik mij hiervoor heb opgegeven ? Ik had mezelf al lang voorgenomen om na mijn beroepsleven niet stil te gaan zitten maar mij te engageren als vrijwilliger. In de eerste plaats vind ik het een zinvolle bezigheid die erg verrijkend werkt. Iets terugdoen voor de gemeenschap waar je zelf veel van krijgt hoeft ook niet altijd betaald te worden. Het is een verademing om na een administratieve loopbaan nu vooral praktisch bezig te kunnen zijn. Mee nadenken over de programmatie, suggesties doen, koffie zetten en afwassen, luisteren naar de mensen met hun grote en kleine zorgen … ik voel me er goed bij en ik hoop dat de bezoekers er ook wat aan hebben. We merken in ieder geval dat we meer en meer mensen over de vloer krijgen, dat werkt ook motiverend.”

Intussen is het tijd geworden voor de namiddagactiviteit : in de creaclub worden paasstukjes gemaakt … We muizen er stilletjes van onder en laten de creatievelingen hun ding doen.

Een bedenking nog : zonder vrijwilligers zou dit project niet van de grond gekomen zijn. Daarom een dikke proficiat aan iedereen die zich hier belangeloos voor inzet, jullie verdienen niet één bloemetje maar een grote ruiker !

vrijwilligers Haaltert