Hetero’s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer

weddingplanner-hartjesGent wil holebiseksualiteit bespreekbaar maken voor jongeren met nieuw infopakket. Hetero’s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer

Je kunt verliefd worden op jongens of op meisjes. Wat is dan normaal? Doen wat de anderen van je verwachten, of gewoon jezelf blijven? Ben je normaal als je tot de meerderheid behoort? Of is het juist normaal om uniek te zijn?

IN-Gent en Stad Gent willen seksuele diversiteit bespreekbaar maken voor jongeren door de lancering van het multimediaal pakket ‘Niet normaal’, dat bestaat uit een boekje met tekeningen en videofilmpjes voor smartphone of tablet en de website nietnormaal.be. Het pakket werd ontwikkeld door Mediaraven, in opdracht van IN-Gent en Stad Gent, met steun van Vlaanderen. Basis van het pakket zijn de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek door UGent bij Gentse jongeren. Het pakket werd in Gent voorgesteld naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels, georganiseerd door Sensoa, van 23 tot 27 februari 2015.

De Week van de lentekriebels is een jaarlijks weerkerende actieweek in het teken van relaties en seksuele vorming voor jongeren. In 2015 wordt er ingezet op genderstereotypen en homofobie. In Gent wil men met het nagelnieuw multimediapakket ‘Niet normaal’ specifiek holebiseksualiteit bespreekbaar maken.

Wat voorafging

Vanuit de nood aan een lokale aanpak van discriminatie van holebi’s en transgenders en vooroordelen tegenover hen, lanceerde Stad Gent in januari 2014 de Regenboogverklaring. Deze verklaring omvat 6 doelstellingen die gerealiseerd worden onder de vorm van acties, uitgevoerd door een breed netwerk van Gentse instanties en middenveldorganisaties.

Een van deze acties is de ontwikkeling van het pakket ‘Niet normaal.be’. De ontwikkeling startte in 2014 met wetenschappelijk onderzoek bij Gentse jongeren en hun sleutelfiguren, uitgevoerd door een onderzoeksgroep van UGent, het International Centre for Reproductive Health waarvan Prof. dr. Marleen Temmerman destijds aan de wieg stond.

De theoretische conclusies van het onderzoek werden met een vleug humor vertaald in de verschillende, digitaal toegankelijke, didactische producten van het pakket ‘Niet normaal’.

‘Hetero’s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer’

In het papieren boekje ‘Hetero’s zijn niet normaal’ staan tekeningen waarover iedereen misschien wel een eigen mening zal hebben. Voor jongeren die benieuwd zijn naar wat hun leeftijdsgenoten typisch mannelijk of vrouwelijk vinden en wat ze hierover te vertellen hebben, werden aan de tekeningen vijf videofilmpjes gekoppeld, met te bespreken humoristische situaties in verband met seksuele diversiteit. Eens lachen met de filmpjes kan, maar de bedoeling is uiteraard vooral erover praten.
De clips, die via zogenaamde augmented reality tot leven komen in het boekje kan men op een snelle manier bekijken op tablet of smartphone via QR-codes of de gratis app Aurasma.

De boekjes zullen breed verspreid worden in Gentse scholen en bij het Gentse jeugdwerk.

Een eigen website

Nietnormaal.be is de website die specifiek voor het bespreekbaar stellen van genderopvattingen en -misvattingen werd gebouwd. Op die website staat een instructiefilmpje dat uitwijst hoe je tablet of smartphone kunt gebruiken om het boekje te verkennen.

Op deze site staan ook een bestelformulier voor de boekjes, de tekeningen, 5 video’s, randinformatie en een begeleiderspakket.