5.000 bouwgronden overheid moeten op de markt

te koopMeer dan 5.000 voetbalvelden bouwgrond in bezit van overheid moeten op de markt

Marc Dillen van de Confederatie Bouw stelt vandaag in het Nieuwsblad dat “over tien jaar de bouwgrond op” is en dat het grootste deel van de bebouwbare oppervlakte ondertussen opgebruikt is. Dat blijkt niet uit onderzoek van Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys.

“Vlaanderen telt minstens 24.388 hectare bouwgrond waar nog niet op gebouwd is”, zegt Parys, voorzitter van de commissie Wonen in het Vlaams Parlement. “Daarvan heeft de overheid rechtstreeks of onrechtstreeks 10 procent of 2.526 hectare bouwgrond in handen. De overheid kan zelf het goede voorbeeld geven en de grond die ze in portefeuille heeft op de markt brengen. Dat zou helpen om de prijs van bouwgrond, die de voorbije tien jaar met bijna 200 procent is gestegen, te verlichten”, zegt Parys.

Cijfers voor 218 gemeenten
“De cijfers die we hebben, geven een zicht op 218 gemeenten. Heel wat gemeenten houden geen cijfers bij of geven ze niet door aan de Vlaamse administratie. De totale oppervlakte onbebouwde bouwgrond ligt dus nog een stuk hoger. Schattingen gaan uit van meer dan 40.000 hectare onbebouwde bouwgrond en die houdt geen rekening met woonuitbreidingsgebied,” aldus Parys. Hij baseert zich voor zijn onderzoek op informatie die hij opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). “Voor een goed grondbeleid is een correcte inventarisatie een eerste vereiste en daar is dus duidelijk nog werk aan de winkel”, zegt Parys.

Genoeg bouwgrond beschikbaar maar daarom niet op de markt
“Het goede nieuws is dat er nog 307.500 percelen bouwgrond beschikbaar zijn volgens een inventarisatie van Ruimte Vlaanderen, goed voor meer dan 600.000 woongelegenheden. Die bieden een ruim voldoende antwoord op de woonvraag op korte en lange termijn. Maar omdat de beschikbare gronden niet allemaal op de markt zijn, heerst er toch een perceptie van bouwgrondschaarste. Daar kan de overheid wat aan doen door gefaseerd en verstandig de percelen bouwgrond waarover zij beschikt op de markt te brengen”, vindt Parys. “Dat kan via verkoop, maar ook via erfpacht aan sociale huisvestingsmaatschappijen bijvoorbeeld.”

In provincie Antwerpen meeste grondvoorraad in publieke handen, in West-Vlaanderen minst
De Vlaamse besturen bezitten samen dus minstens 2.526 hectare bouwgrond. De provincie Antwerpen spant de kroon met 824 hectare, gevolgd door Vlaams-Brabant (586 ha) en Limburg (571 ha). Oost-Vlaanderen registreerde maar 311 hectare, West-Vlaanderen bengelt helemaal achteraan met 234 hectare. De top 5 gemeenten met meeste publieke bouwgrond zijn Antwerpen (211 ha), Beringen (130 ha), Herentals (66 ha), Maasmechelen (65) en Diepenbeek (60 ha).

Beringen heeft het meest en Linter het minste bouwgrond in privéhanden over
In de provincie Antwerpen is 6.020 hectare bouwgrond in privéhanden, gevolgd door Limburg (4.627 ha), Oost-Vlaanderen (4.152 ha) en Vlaams-Brabant (4.552 ha). In West-Vlaanderen zijn maar 2.508 hectare bouwgrond in privébezit geregistreerd. De top 5 van de gemeenten met het meeste bouwgrond in privéhanden bestaat uit Beringen (433 ha), Aalst (400 ha), Geel (379 ha), Lommel (376 ha) en Balen (360 ha). “Afgaande op de cijfers zijn er nauwelijks geregistreerde bouwgronden in privébezit over in Linter (0,17 ha), Waarschoot (0,72 ha), Meesen (2,17 ha), Arendonk (2,23 ha) en Lint (2,8 ha)”, besluit Parys.