...

Gentse Bibberduik in Blaarmeersen verschoven

bibberduik GentGentse Bibberduik in Blaarmeersen verschoven naar zondag 8 maart 2015

De vrieskoude is uit het land verdwenen, het water is wat opgewarmd, dus kunnen Gentse ijsberen van acht jaar en ouder op zondag 8 maart nu wel een verfrissende duik nemen in de Blaarmeersen.

Programma

De Bibberduik start om 14 uur in het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen. Al wie zin heeft in een ijskoude duik is welkom. Deelname is gratis. Na een stevige opwarming lopen de bibberhelden bij het vertreksignaal het water in. Ze vinden er allemaal een badeendje om als trofee mee te nemen naar huis. Op het droge staan er kraampjes met hapjes en drankjes waarmee de bibberhelden en hun supporters zich kunnen verwarmen.

Tips voor bibberhelden

– De opwarming is echt niet te versmaden, verstandige bibberhelden komen op tijd.

– Een badmuts is geen overbodige luxe.

– Oordoppen kunnen helpen.

– Op hard bevroren ondergrond is schoeisel aangenaam.

– Wie wil bibberduiken, trekt het best een zwembroek of zwempak aan. Isothermische pakken zijn toegelaten, maar hoepelrokken en driedelige pakken niet.

– De redders zien maar 50 meter ver. Verstandige bibberhelden blijven dus binnen de bibberzone.

– IJsberen zijn bang van honden. Die zijn dan ook niet toegelaten in de bibberzone.

– Extra vaste attributen (zoals stoelen en fietsen) zijn niet toegelaten tijdens de Bibberduik. Ook toeters en sirenes blijven beter thuis.

– 5 minuten bibberduiken moet volstaan.

– Na hun duik nemen bibberhelden het best eerst een warme douche en dan pas een warme drank. De omgekeerde volgorde is minder geslaagd.

Verstandige bibberhelden volgen altijd de richtlijnen ter plaatse.

Bibberduik onder voorbehoud

De voorbije jaren lieten de weersomstandigheden het niet altijd toe om de geplande Bibberduik te laten plaatsvinden. Ook in 2015 kon de eerder aangekondigde Bibberduik, op zondag 8 februari, om veiligheidsredenen niet doorgegaan. Door de aanhoudende koude temperaturen kon toen immers niet meer voldaan worden aan de voorgeschreven veiligheidsnormen. Zowel FOD Volksgezondheid als de MUG-medewerkers adviseerden het evenement toen negatief.

Om alle enthousiaste Gentenaars hun eerste, koude duik niet te ontzeggen, komt er een herkansing op 8 maart 2015, maar ook dan zal het van de weersomstandigheden afhangen of de veiligheid voor de duik kan worden gegarandeerd. Als de weersomstandigheden zouden verslechteren, dan hakt schepen Resul Tapmaz op vrijdag 6 maart 2015 de knoop door.

Vooraf inschrijven loont

Op voorhand inschrijven, is de boodschap: zo vermijd je een lange wachtrij. Inschrijven kan op de website www.gent.be/sport of door te bellen naar de Sportdienst op het nummer 09 266 80 00. Bij hun inschrijving moeten de deelnemers bevestigen dat ze medisch geschikt zijn om in het ijskoude water te duiken. Enkele dagen voor de Bibberduik ontvangen ze een e-mail met informatie en afspraken. De minimumleeftijd om deel te nemen aan de Bibberduik is acht jaar.