...

Heel wat prominenten in Aalst voor de carnavalstoet

carnaval aalst De CrooCARNAVAL AALST 2015 – Heel wat prominenten in Aalst voor de carnavalstoet

Zondag 15 februari 2015 – 22 uur. De 87ste zondagsstoet startte om 13 uur en eindigde om 21.30 uur. De carnavalsgroepen trakteerden de toeschouwers op een kleurrijk spektakel. Ook dit jaar waren er heel wat prominenten aanwezig op de eretribune op de Grote Markt: Vlaams minister Ben Weyts, vicepremier en minister Alexander De Croo, minister van Staat Herman De Croo, gedeputeerden Eddy Couckuyt en Jozef Dauwe, de ambassadeur van Bulgarije en de kamervoorzitter Siegfried Bracke.

Traditiegetrouw werd de lokale, nationale en internationale actualiteit in de stoet op de korrel genomen. Zoals ieder jaar zorgden de losse carnavalsgroepen voor het nodige peper en zout in de stoet. De eerste feestnacht is intussen volop ingezet. Rond middernacht nemen ‘pompiers’ hun plek in op de Grote Markt en zorgen zo tot in de late uurtjes voor muziek.

Gedurende de drie feestnachten wordt er op toegezien dat constructies groter dan 1.5 m x 1.5 m x 1m niet op de Grote Markt kunnen. Deze maatregel is er om de veiligheid van de feestende menigte te kunnen garanderen. Het Vredeplein is opgevat als een tweede volwaardig feestplein. Hier gelden dan ook dezelfde regels als op de Grote Markt. Megakarren worden er geweerd. De ‘pompiers’ van de carnavalsgroepen stellen zich strategisch op om de doorgang van megakarren te belemmeren en het plein te voorzien van uniforme muziek.

Het verkeer verliep vlot: in 68 gevallen werd een voertuig getakeld of een uitrijvergoeding aangerekend. Dit gebeurde enkel waar de voertuigen de algemene veiligheid of de doorstroom van de stoet in het gedrang brachten.

De brandweer heeft geen carnaval gerelateerde interventies moeten uitvoeren. De hulpposten van Het Rode Kruis Vlaanderen voerden 14 verzorgingen uit (1<16jr, 13>18jr). De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben 5 personen verzorgd (5>18jr). De politie is geen enkele keer moeten tussenkomen.

Ook tijdens deze carnaval gaan de WHISKY-ploegen op pad. Politieagenten voeren verkleed controles uit, dit om handelaars op te sporen die ondanks het verbod toch sterke drank verkopen aan minderjarigen én om corrigerend op te treden bij jongeren die in het bezit zijn van alcohol of dronken zijn. Ook de ouders worden verwittigd. De WHISKY-ploegen troffen 7 minderjarigen (2<16jr, 5<18jr) aan in het bezit van alcohol.

Om Aalst carnaval veilig te laten verlopen werden vandaag 20 brandweermannen, 64 medewerkers in de hulpposten en een 100-tal beroepskrachten van de diensten Facility en Onderhoud Openbaar Domein ingezet. Daarnaast werden ook nog tal van vrijwilligers ingeschakeld. Deze nacht worden 19 politiemensen en 45 medewerkers in de hulpposten ingezet.