...

Mijn Pop-uprestaurant Aalst, Antwerpen, Brussel, Hasselt en Oostende

Mijn Pop-uprestaurant strijkt neer op 5 nieuwe pleinen. Aalst, Antwerpen, Brussel, Hasselt en Oostende zijn de gaststeden

De jury van Mijn Pop-uprestaurant is gekend en de grote selectiedag is achter de rug. Vijf grote Belgische steden mogen alvast hun mooiste pleinen klaarmaken om de pop-ups te ontvangen. Aalst, Antwerpen, Brussel, Hasselt en Oostende reserveerden hun iconische pleinen, waarop de tijdelijke en op maat gemaakte pop-uprestaurants zullen geplaatst worden vanaf maart. De kandidaten moeten opnieuw zelf aan de slag om hun sprankelend idee uit te werken op één van deze vijf pleinen.

AALST, GROTE MARKT: STADHUIS ALS DECOR

aalst

In Aalst wordt het pop-uprestaurant neergepoot op de Grote Markt. Dit historisch plein ligt in het kloppend hart van het autovrije winkelcentrum van Aalst en heeft het Stadhuis, het Belfort en de Borse van Amsterdam als decor. Aalst telt 83.000 inwoners en is centraal gelegen tussen Gent en Brussel vlakbij de E40. Benieuwd of de kandidaten ook de typische streekproducten – zoals de Aalsterse vlaai, hop, en jenever – in hun restaurant zullen gebruiken. Vast staat dat ze kunnen rekenen op het enthousiasme van de inwoners, ‘de Ajuinen’. Aalst verzekert ambiance.

Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst: “Het Aalsters pop-uprestaurant komt op de Grote Markt: the place to be, het middelpunt van ons openlucht shoppingscentrum. Alle winkelstraten eindigen of beginnen op deze markt. Met carnaval staan op die plaatsen duizenden feestnummers zich te amuseren. Dus als Aalst de finale haalt, wordt er hier ongetwijfeld opnieuw gefeest!”

ANTWERPEN, GEDEMPTE ZUIDERDOKKEN: HIPPE ZUID KRIJGT POP-UP!

antwerpen

Vorig jaar troepten fans van Noémie en Jeremy samen op het Koningin Astridplein in Antwerpen voor de finale van Mijn Pop-uprestaurant!. Dit jaar wordt er plaats gemaakt op de Gedempte Zuiderdokken op het Antwerpse Zuid. Deze hippe wijk telt talloze trendy bars, gezellige cafés en innoverende restaurants. De bruisende omgeving aan het plein bleek eerder al een vruchtbare voedingsbodem te zijn voor culinaire trends. Daarenboven worden de Gedempte Zuiderdokken omringd door verschillende musea, waaronder het MUHKA en het FoMu, en kunnen fashion addicts makkelijk te voet gaan shoppen in de nabijgelegen Burburestraat, Volkstraat of Nationalestraat.

“De uitbaters van het Antwerpse pop-uprestaurant zullen baat hebben bij het rijke bourgondische leven van Antwerpen”, zegt schepen Koen Kennis. “Zeker het Zuid is een topomgeving met goede restaurants en krijgt dagelijks heel wat bourgondiërs over de vloer. De ideale locatie dus om een nieuw gastronomisch concept te testen. Ik ben alvast heel benieuwd en wens de kandidaten enorm veel succes toe!”

BRUSSEL, VISMARKT: HARTJE VAN BRUSSEL

brussel

Brussel mocht vorig jaar klinken op de overwinning van Hanne & Jaro op het Muntplein. Dit jaar koos de Belgische hoofdstad voor een pop-up aan de Vismarkt. Dit plein ligt in het centrum van de dynamische stad, vlakbij de hippe Dansaertwijk en op wandelafstand van de Grote Markt en Manneke Pis. Vroeger deed de Vismarkt dienst als haven, nadien werd het plein een overdekte vismarkt. Tegenwoordig zijn er nog overblijfselen van de haven en de vismarkt merkbaar, maar zijn bovenal de heerlijkste visrestaurants van Brussel hier gevestigd.

“Zo’n culinair experiment past perfect in onze stad” zegt burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, “Brussel is een stad van en voor levensgenieters. Ik ben dan ook zeer verheugd dat Mijn Pop-uprestaurant! opnieuw in onze stad neerstrijkt. De stad beschikt al over een zeer uitgebreide culinaire traditie, maar met dit initiatief kan die alleen maar verder worden verrijkt. Ik nodig dan ook heel Vlaanderen uit om dit nieuwe pop-uprestaurant en de stad Brussel te komen ontdekken. En natuurlijk hopen we opnieuw op een finaleplaats!”

HASSELT, KOLENKAAI: FLANEREN AAN HET WATER

hasselt

Opnieuw trekt Mijn Pop-uprestaurant! naar de Hoofdstad van de Smaak. Deze keer krijgt het Hasseltse restaurant een plekje op de Kolenkaai aan de kop van de Kanaalkom. Dit plein maakt deel uit van de rijke geschiedenis van Hasselt als handelsstad. Deze waterverbinding met de Antwerpse haven gaf de lokale jeneverindustrie toegang tot de internationale export. In het zog van de bloeiende jeneverindustrie vestigden verschillende fabrieken zich rondom de Kanaalkom. De import van kolen gebeurde… via de Kolenkaai. De Kolenkaai ligt op slechts enkele minuutjes wandelen van de binnenstad en ondertussen werd aan deze kaai ruimte gecreëerd voor woongelegenheid, handels- en kantoorruimte en parkeermogelijkheid.

“De terugkeer van het pop-uprestaurant naar Hasselt gebeurt niet zomaar”, zegt schepen van evenementen Gerald Corthouts. “Wij zetten de laatste jaren in onze stad resoluut in op feesten, evenementen, attracties van niveau. Hasselt is “in” en als we willen, kunnen we elk weekend wel één of andere happening laten doorgaan. Maar we zijn kieskeurig en kiezen niet alleen voor vermaak, maar ook voor kwaliteit. De formule van Mijn Pop-uprestaurant! beantwoordt aan die criteria. Het initiatief spreekt immers de mensen aan én het heeft te maken met smaak, letterlijk en figuurlijk. We wensen het duo heel veel succes toe in Hasselt!”

OOSTENDE, ZEEHELDENPLEIN: OP DE ZEEDIJK VAN DE KONINGIN DER BADSTEDEN

oostende

Dit jaar heeft één pop-uprestaurant zicht op de Noordzee. In Oostende wordt de pop-up neergepoot op het Zeeheldenplein. Dit plein kreeg nog maar net een Award voor Duurzaam Kustproject omdat deze zeewering in harmonie is met het landschap en het stadsleven. Het grote plein op de Oostendse zeedijk werd nog maar net gerenoveerd en biedt zo meer mogelijkheden voor evenementen. Ook het kunstwerk ‘Rock Strangers’ van Arne Quinze heeft er zijn plek. Een gedeelte van het nieuwe plein is verzonken aangelegd en geeft zo toegang tot het strand en de wandelpromenade op de westelijke strekdam. Het plein kreeg eigen verlichting, fonteinen, zitbanken en een glazen muur, die de bezoekers beschut tegen wind. Ondertussen is het Zeeheldenplein uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Koningin der badsteden.

Johan Vande Lanotte, waarnemend burgemeester: “In Mijn Pop-uprestaurant! dineren met zicht op zee? Dat doe je bij ons, in Oostende! Het Zeeheldenplein is daarvoor de ideale locatie: op wandelafstand van het centrum grenst het plein volledig aan het strand. Ongetwijfeld bieden de zee en haar ingrediënten de nodige inspiratie. Aan de kandidaten: welkom in Oostende en ik wens jullie alvast veel succes in de culinaire en zakelijke ontdekkingstocht aan zee.”

Mijn Pop-uprestaurant!: vanaf maart 2015 terug bij VTM
Twitter #mijnpopup